Kijkje+achter+schermen+voor+positief+beeld+sector
Achtergrond
© Wilma Slegers

Kijkje achter schermen voor positief beeld sector

Een goed merk moet je goed onderhouden. Kom in de Kas heeft een prachtig imago, maar het blijft steeds nodig de boodschap goed te vertellen. In Someren doet een brede variatie aan bedrijven mee. De motivatie van alle deelnemers: laten zien wat je doet en de glastuinbouwsector positief in beeld brengen.

In welke andere bedrijfstak dan de glastuinbouwsector kun je elk jaar rondkijken en vragen stellen aan mensen die het allemaal enthousiast uitleggen? Het is gezellig druk tijdens Kom in de Kas en er is van alles te doen voor kinderen. Je kijkt je ogen uit en je steekt er nog iets van op ook.

Een niet te onderschatten aspect is dat het evenement een leuk dagje uit is voor gezinnen met kinderen, dat helemaal niets kost. Er wordt wel eens een kritische vraag gesteld, maar bijna elke bezoeker heeft daarna een positiever beeld van de tuinbouw. Dat blijkt uit de enquêtes achteraf.

Boodschap

Het blijft elk jaar een hele toer om het evenement te organiseren. 'We hebben een aantal keren met de vijf deelnemers bij elkaar gezeten. Het gaat dan vooral om praktische zaken, maar ook om de boodschap: wat wil je overbrengen?' vertelt woordvoerder Toos Wijnen van Kom in de Kas in Someren.

De essentie blijft toch: laten zien wat er achter de schermen gebeurt

Toos Wijnen, woordvoerder Kom in de Kas Someren

'Het was dit jaar lastig om deelnemers te vinden voor Kom in de Kas', zegt woordvoerder Toos Wijnen (zittend) van Kom in de Kas Someren.
'Het was dit jaar lastig om deelnemers te vinden voor Kom in de Kas', zegt woordvoerder Toos Wijnen (zittend) van Kom in de Kas Someren. © Wilma Slegers

'De essentie blijft toch: laten zien wat er achter de schermen gebeurt. De ervaring leert dat er bezoekers komen die al veel van de tuinbouw weten, maar ook mensen die nauwelijks iets weten.'

Nasleep hagelschade

Het was in deze regio lastig om deelnemers te vinden, om een combinatie van redenen. Sommige bedrijven doen al mee met de AH Buitendag, die één week van tevoren valt. De angst voor ziekte-insleep speelt op sommige plekken en ook de hagelschade van 2016 zorgt nog steeds voor een nasleep.

'Wij hebben daar zelf ook mee te maken gehad', zegt Wijnen. 'Alles was verwoest. Het was heel heftig. Het is nu wel twee jaar geleden, maar er zijn nog steeds dingen die we moeten regelen.'

Om al deze redenen beslaan de deelnemers in Someren een breder palet dan alleen de tuinbouwsector. Voor bezoekers zal het niet veel uitmaken en voor kinderen al helemaal niet. Zij kunnen kiezen uit een groot aantal activiteiten: bloempotjes versieren, torens bouwen van bloempotten, springkussens, een kleurwedstrijd en een speurtocht met een app.

Aardwarmte

Wijnen heeft met haar man een bedrijf in perkplanten en een zorgtuinderij, die mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding biedt in en om de kas. 'De meeste klanten kennen ons van de perkplanten, maar ze weten niet wat er gebeurt voordat ze die komen kopen. Dat gaan we hun vertellen', licht ze toe.

'Verder stoken wij houtsnippers in onze verwarmingsketel. Daar willen we meer bekendheid aan geven. We laten zien dat de tuinbouw nadenkt over duurzame energie. Dat thema komt ook terug bij de opening van Kom in de Kas De Peel, waar projectontwikkelaar Bas van Dun van Geothermie Brabant vertelt over kansen van aardwarmte in onze regio.'

Paprikasmoothies

Aan de andere kant van het dorp, tegen Someren-Heide aan, ligt paprikabedrijf JGS, een kassencomplex van 8,6 hectare. Hier kan het publiek het hele proces zien: de oogst in de kas, de zelfrijdende karren die de vruchten naar de hal brengen, het sorteren en het verpakken. Twee koks zijn aanwezig om paprikasmoothies en andere hapjes te maken.

'We willen graag laten zien hoe we telen. En van de andere kant kunnen wij ook iets opsteken van de bezoekers, vooral hoe ze tegen de tuinbouw aankijken. We leveren aan de handel, dus normaal hebben we weinig contact met de mensen die onze paprika's consumeren', vertelt René Joosten van JGS.

In Someren zijn er twee grote tuinbouwgebieden bij gekomen. 'Voor de omliggende bewoners is er dus veel veranderd. Wij hebben zelf bij de bouw van ons bedrijf verschillende keren mensen uit de buurt rondgeleid en verteld over onze plannen. Ik heb het idee dat de glastuinbouw in Someren positief wordt bekeken', zegt Joosten. Hij rekent op minimaal 4.000 bezoekers, bij goed weer oplopend tot 5.500 bezoekers.

Decoratietakken

Een van de meest bijzondere deelnemers, ook landelijk gezien, is Knoops Decoratietakken. Frans en Ine Knoops zochten naast hun pluimveebedrijf een tweede tak en kwamen, vanwege zijn achtergrond als hovenier, uit bij de teelt van paastakken (kronkelwilgen).

'In het begin was de prijs goed, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer telers. Toen gingen we ze als kale takken leveren buiten het seizoen. Ook dat sloeg aan, maar trok wederom navolgers. Daarna gingen we ze decoreren met bolletjes en glitters. Dat idee werd vervolgens gekopieerd door lagelonenlanden', vertelt Frans Knoops.

Rechtstreekse verkoop

'Daarom zijn we vijf jaar geleden een andere richting ingeslagen. We mikken nu op rechtstreekse verkoop in binnen- en buitenland aan de eindgebruiker: bedrijven en consumenten, onder andere via onze webshop.'

Het rechtstreekse contact met de klant levert een constante stroom aan ideeën voor nieuwe producten, zodat het assortiment enorm is uitgedijd tot allerlei woonaccessoires, allemaal gebaseerd op hout en takken, en nog steeds deels zelf geteeld.

Texaanse Longhorns

De bezoekers krijgen een rondleiding door het veld en de loods, een demonstratie graveren met laser en ze kunnen genieten van het vlees van Texaanse Longhorns, een koeienras, van een naburige boerderij. Knoops: 'We doen graag mee om de mensen in de omgeving te laten zien wat we doen en om de agrarische sector positief in beeld te brengen. Dat blijft hard nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer