Vijf+vragen+over+Kom+in+de+Kas
5 vragen
© Kom in de Kas

Vijf vragen over Kom in de Kas

Kom in de Kas, het weekendevenement waarin consumenten een kijkje in de kas kunnen nemen, belicht dit jaar de kleurrijke wereld die schuil gaat achter de glastuinbouw.

Wat is het thema van Kom in de Kas dit jaar?

Dit jaar wordt tijdens Kom in de Kas de kleurrijke toekomst van de glastuinbouw belicht. Glastuinders tonen de bezoekers tijdens het evenement dat zij op een efficiënte manier kweken, zorgvuldig omgaan met energiebronnen, water en voedingsstoffen en voor de plantgezondheid zo veel mogelijk terugvallen op biologische bestrijding. Daarnaast staat het aspect 'kleurrijk' voor de producten die worden geteeld: groenten, bloemen en potplanten.

Wanneer vindt het evenement plaats?

Kom in de Kas is dit jaar op 7 en 8 april. Zo'n tweehonderd bedrijven doen er aan mee, verspreid over 22 regio's. Deze regio's zijn te vinden in alle provincies van Nederland, met uitzondering van Zeeland. De glastuinbouwbedrijven in dertien regio's zijn alleen zaterdag open, vier alleen op zondag en vijf op beide dagen.

Is deelname van teeltbedrijven verplicht?

Nee, glastuinbouwbedrijven doen mee op vrijwillige basis. Daardoor kan het gebeuren dat een gebied het ene jaar wel meedoet en het andere niet. Tuinders kunnen zich voor deelname opgeven bij de organisatie.

Elke regio die meedoet aan Kom in de Kas, heeft een eigen contactpersoon. Hij of zij gaat ook op zoek naar tuinders die hun kassen willen openstellen tijdens het evenement. De landelijke organisatie streeft er naar om in elke provincie minimaal één gebied open te stellen voor publiek.

Voor een bezoek is het publiek niet alleen aangewezen op het genoemde weekeinde. Op afspraak kunnen consumenten in negentien regio's al eerder een bezoek brengen aan een kas. Een virtuele tour door de kassen is ook mogelijk.

Kinderen kunnen via een app op zoek naar de helden in de kas
Kinderen kunnen via een app op zoek naar de helden in de kas © William Hoogteyling

Kinderen kunnen tijdens het weekend met de KomInDeKas-app op zoek naar zeven 'helden' van de kas. Op deze manier krijgen zij extra informatie over zeven onderdelen van de kas.

Wie financieren het evenement?

De sector zelf financiert Kom in de Kas. Verder steken de sponsoren Rabobank, Interpolis, GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland geld in de manifestatie.

Hoeveel bezoekers trekt het evenement?

In 2017 - Kom in de kas was toen toe aan zijn veertigste editie - trokken 236.000 bezoekers de kassen in. Dat was een record. Toen deden 26 regio's mee. Kom in de Kas is het grootste publieksevenement in de Nederlandse glastuinbouw. De eerste versie dateert van 1977 en was een regionale aangelegenheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer