Adviescollege vindt inkrimping veestapel nodig

Verkleining van de Nederlandse veestapel is onvermijdelijk om te kunnen voldoen aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLi).

Adviescollege+vindt+inkrimping+veestapel+nodig
© Mike Schellart

Maar niet alleen de veehouderij moet een stap terug doen, ook de consument moet flink minderen met het eten van dierlijke eiwitten. Die boodschap staat in een advies dat het kenniscentrum dinsdag heeft uitgebracht aan de regering. Het RLi-rapport heeft als motto 'Duurzaam en gezond, samen naar een houdbaar voedselsysteem'.

Uitgangspunt is de 'kolossale' klimaatopgave waar Nederland mee aan de slag moet. Afgesproken is dat in 2050 de uitstoot van broeikasgassen 95 procent lager zal zijn dan in 1990. De veehouderij zal daar een verregaande bijdrage aan moeten leveren.

Toekomstmogelijkheden

Dat kan volgens het RLi-rapport deels worden bereikt door technische maatregelen. Tegelijk noemt de raad het 'waarschijnlijk'' dat de veestapel op termijn kleiner moet worden. Daar zou het overheidsbeleid nu al moeten anticiperen, zodat de veehouderij 'een helder perspectief' heeft over de mogelijkheden in de toekomst.

Het advies stelt dat boeren zo snel mogelijk duidelijkheid moeten krijgen over hun toekomstige productieruimte. Dat zou vastgelegd kunnen worden in een Klimaatwet. De productieruimte per diersoort en per bedrijf kan vervolgens worden uitgewerkt in verhandelbare emissierechten. Die vervangen dan de huidige dier- en fosfaatrechten.

Emissieboekhouding

Een verplichte emissieboekhouding zou de situatie per bedrijf inzichtelijk moeten maken. Het voorstel luidt om op basis van de situatie in 2016 rechten toe te kennen en daar vervolgens geleidelijk op te korten.

Tegelijk stelt de RLi een drastische omslag voor in het eetpatroon. De raad adviseert om het aandeel dierlijke eiwitten in de periode tot 2030 terug te brengen tot maximaal 40 procent van de totale eiwitconsumptie. Nu is dat nog 70 procent.

Schijf van Vijf

Consumenten moeten bewogen worden tot gezonde en duurzame keuzes, onder meer door aanpassing van de Schijf van Vijf. Daarnaast zou volgens het advies een hogere belasting op vlees overwogen moeten worden. Zo'n 'prijsprikkel' zal de omslag versnellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer