LTO wijst gedwongen krimp veestapel resoluut af

LTO Nederland is het principieel oneens met de conclusie van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) dat de veestapel in Nederland moet krimpen om te voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. Een discussie daarover is niet aan de orde, meent LTO.

LTO+wijst+gedwongen+krimp+veestapel+resoluut+af
© DIRK HOL

Het dinsdag uitgebrachte advies 'Duurzaam en gezond, samen naar een houdbaar voedselsysteem' stelt vast dat technologische oplossingen niet voldoende zijn om de veehouderij voldoende bijdrage te laten leveren aan het bereiken van de klimaatdoelen voor 2050. Met behulp van een systeem van emissierechten zou de veehouderij de komende jaren geleidelijk moeten krimpen.

LTO erkent dat de klimaatdoelen met name de veehouderij voor extra uitdagingen stelt. 'Daar loopt de veehouderij niet voor weg', aldus een persverklaring. 'De sector neemt zelf verantwoordelijkheid en zit niet te wachten op kostprijsverhogende maatregelen zoals die door de Raad worden gedaan.'

Weg is al ingeslagen

De Nederlandse veehouderij is allang de weg ingeslagen die in het RLI-advies wordt aanbevolen: kringlopen herstellen, streven naar volledige circulariteit, verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, andere samenstelling van veevoer, nieuwe stalsystemen, verbeteren van bodemkwaliteit, mestvergisting, energieproductie op het erf, minder traditionele kunstmest. Tegelijkertijd zijn de producten uit de veehouderij nog nooit zo goed en veilig geweest als nu.

De Raad stelt ook vast dat vanuit milieu- en klimaatoogpunt de meest efficiënte voedselproductie met een lage CO2-footprint in Nederland plaatsvindt. 'Nederlandse boeren en tuinders doen het dus goed en gaan het de komende jaren nog beter doen door bijvoorbeeld met minder input van grond- en hulpstoffen gezonde gewassen en gezonde dieren voort te brengen voor een kritische consumentenmarkt', aldus LTO.

'De veehouderij levert langs een andere weg, waar de RLI niet op ingaat, ook een stevige bijdrage aan verlaging van de uitstoot van broeikasgassen bijvoorbeeld door de productie van groene energie. Maar ook door precisielandbouw en minder kunstmest wordt aan de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele energie, een aanmerkelijke bijdrage geleverd aan de klimaatdoelen.'

Omissie

LTO stelt vast dat de land- en tuinbouw volledig op schema ligt en deel is van de oplossing voor veel maatschappelijke vraagstukken. 'LTO Nederland vindt het een omissie dat de Raad naar één conclusie toe schrijft: minder dieren', aldus de verklaring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer