'Reductie levert uiteindelijk geld op'

'Uiteindelijk haal je economisch voordeel uit de maatregelen om de ammoniakuitstoot te reduceren. Dus waarom zouden we dit niet met z'n allen doen?' Dit vraagt Wouter Beukeboom, melkveehouder in Zuid-Holland, zich af.

Beukeboom is melkveehouder in Hazerswoude-Rijndijk met 170 melkkoeien op 40 hectare. Hij heeft maatregelen genomen om de ammoniakuitstoot te verminderen. 'Ik ben meer gaan beweiden, doe water bij de mest bij het uitrijden, ben minder jongvee gaan houden en heb het ruweiwitgehalte in het rantsoen verlaagd.'

Al met al haalt Beukeboom een reductie van ruim 25 procent. 'Vooral het verdunnen van de drijfmest werkt goed. Daarmee pak je 17 procent van de reductie.' In zijn studieclub is hij de melkveehouder die de minste stikstof in de vorm van kunstmest op het land strooit. 'Toch haal ik 12.000 kilo droge stof per hectare van het land.'

'Een beetje bang'

Dat collega's een 'beetje bang worden' om het ruweiwitgehalte te laten zakken vanwege de melkgift, kan de ondernemer begrijpen. 'Wij zitten op 157 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Maar ik ben vrij intensief, dus ik kan vrij gemakkelijk met bijproducten sturen. Dat maakt het makkelijker om naar 150 toe te werken. Het gaat erom dat iedereen zich er bewust van is dat het kan. Hoe we het doen, is een tweede.'

Wel heeft hij hogere loonwerkkosten. 'Maar de kwaliteit en kwantiteit van het gras zijn beter door minder verdichting van de grond en minder vervuiling van de grasmat door het verdunnen van de mest.'

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer