%27Fosfaatrechten+kopen+loont+niet%27
Nieuws
© VidiPhoto

'Fosfaatrechten kopen loont niet'

Melkveehouders die fosfaatrechten kopen om hun veestapel uit te breiden, kunnen die investering bij de huidige prijs economisch lastig rond rekenen.

Dat stelt Jan Dortmans, adviseur Financieel Management van DLV Advies op basis van doorrekeningen die hij zelf heeft gemaakt.

Vooral voor melkveehouders die in de periode rond het afschaffen van de melkquotering een nieuwe stal hebben gezet en daardoor nog een relatief hoge financieringslast hebben, loont de investering in fosfaatrechten amper. 'Eigenlijk kan het niet uit, of de prijs van een kilo fosfaat moet halveren.'

De prijs van een kilo fosfaat (één fosfaatrecht) beweegt zich de laatste twee maanden tussen de 170 en 180 euro. 'Ik kan het economisch niet rond rekenen voor 180 euro', aldus Dortmans.

Berekening

Hij gaat in zijn berekening uit van een melkkoe met een productie van 10.000 kilo melk. 'Daarvoor heb je per koe 46,4 fosfaatrechten nodig, een investering van 8.350 euro', zegt hij.

'Ervan uitgaande dat de financiering in vijf jaar moet worden afgelost, zoals de Rabobank het wil, moet een veehouder 1.850 euro per jaar terugbetalen aan rente en aflossing. Bij een melkprijs van 35 cent per kilo is het saldo van deze melk, waarvoor je ruwvoer moet aankopen en mest moet afzetten, 8 tot 10 cent per kilo. De extra arbeid is nog niet eens ingerekend.'
Daarbij moeten de overige koeien in de stal de rest van de financieringslasten verdienen.

'Als de stal voor 90 procent bezet is en je hebt niet recent forse investeringen gedaan in de stal, dan is het best lastig om de 8,3 procent korting op je fosfaatruimte met geleend geld terug te kopen. De rechten zouden dan niet meer dan 90 tot 100 euro mogen kosten.'

Nieuwe stal

Toch hebben veel boeren in 2014-2015 een nieuwe stal gebouwd. Voor een melkveehouder die uitbreidt van 110 naar 140 koeien komt de jaarlijkse aflossing op 70.000 euro, zo becijfert Dortmans.

'Stel dat zo'n veehouder dan fosfaatrechten wil bijkopen voor de laatste dertig koeien. Reken op 43 kilo fosfaat per koe, dan praat je over ruim 230.000 euro. Wil je dat in vijf jaar aflossen, dan komt er een extra aflossing van dik 46.000 euro per jaar boven de bestaande aflossingsverplichting. Dat is niet te doen.'

Als de bank niet meewerkt kunnen boeren die toch die stap willen zetten overwegen om de rechten te leasen, adviseert Dortmans. In sommige gevallen kunnen boeren zelfs de stille reserves in het bedrijf inzetten voor financiering, bijvoorbeeld in een erfpachtconstructie.

• Lees meer over fosfaatrechten in het dossier

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer