Noorden moet lessen trekken uit Brabantse veehouderij

Hoe de veehouderij zich in Noord-Brabant ontwikkelt, is daar maatschappelijk niet meer te verkopen. Daar kan Noord-Nederland lessen uit trekken. 'Je moet het zo ver niet laten komen.'

Noorden+moet+lessen+trekken+uit+Brabantse+veehouderij
© Eigen Foto

Die waarschuwing gaf de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet woensdag af op een netwerkbijeenkomst van het Agro en Food Innovatiecluster Zwolle voor Drentse melkveehouders.

De situatie in Noord-Nederland is nog anders doordat veruit het merendeel van de bedrijven in deze provincies grondgebonden zijn en provinciale overheid, maatschappelijke organisaties en de agrarische sector samen zoeken naar oplossingen, aldus Jumelet.

Landschapspijn

Toch ontkomen ook melkveehouders in het noorden niet aan maatschappelijke kritiek, zoals onlangs de discussie over landschapspijn. Grondgebondenheid voorop stellen, liefst natuurinclusief boeren en niet verder intensiveren is voor zuivelondernemer en oud LTO-medewerker Catharinus Wierda dan essentieel voor de melkveehouderij. Het is volgens hem de manier om die kritiek uit de samenleving te weerspreken.

Tot nu toe zijn er te weinig duidelijke keuzes gemaakt, stelt Wierda. 'Er is nog steeds geen norm voor grondgebondenheid en we zijn er als noorderlingen, die daar het meeste belang bij hebben, te stil over. Er heerst een cultuur van elkaar niet afvallen en dat leidt tot niet kiezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer