Weidevarkens+Van+den+Elshorst+winnaar+Kempentrofee
Nieuws
© Pixelview Fotografie/Martin van Wulfen

Weidevarkens Van den Elshorst winnaar Kempentrofee

Weidevarkens Van den Elshorst is zaterdag door de Kempenaren gekozen tot het meest gewaardeerde initiatief in de Brabantse Kempen. Het bedrijf is daarmee winnaar van de Brabantse Kempentrofee 2017.

Ondernemers Ben Bruurs en Thea Moonen van Weidevarkens Van den Elshorst wisten maar liefst 37 procent van de stemmen binnen te halen. Burgemeester Judith Keijzers van Oirschot reikte de prijs uit. De andere genomineerden voor de Brabantse Kempentrofee waren Kempenlef, Tussenheid met het project Verduurzamend Ondernemen in Vrijkomende Agrarische Gebouwen in Midden-Brabant, De Beersche Hoeve en Brandstore Visit Oirschot.

Met de uitreiking van de Kempentrofee wil het Streekplatform, een samenwerkingsverband in de Brabantse Kempen, projecten en initiatieven onder de aandacht brengen die zich onderscheiden door hun vernieuwende aanpak of samenwerking. De elfde feestelijke editie van de uitreiking werd in samenwerking met de gemeente Oirschot en Brandstore Visit Oirschot in de raadskelder van het Oude Raadhuis van Oirschot georganiseerd.

Green Deal

Het bedrijf van ondernemers Ben Bruurs en Thea Moonen in Baarschot hebben middels een 'Green Deal' experimenteerruimte gekregen van het ministerie van Economische Zaken, de provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Den Bosch en gemeente Hilvarenbeek om hun bedrijf met weidevarkens verder te ontwikkelen.

De varkens lopen dag en nacht buiten in de wei, waarbij ze in de toekomst ook gaan rondscharrelen in het bos. Hiermee willen de ondernemers een vorm van natuurbeheer gaan uitvoeren. Doel is dat met het project laat zien waar de ondernemers met deze nieuwe vorm van varkenshouderij tegenaan lopen en welke aanpassingen nodig zijn, zodat ook andere varkenshouders kunnen overstappen op het nieuwe concept. Naar schatting kunnen op termijn 50 tot 75 varkenshouders op deze manier een boterham verdienen.

Innovatief en duurzaam

'Koploper Van den Elsthorst is met recht een winnaar in innovatief en duurzaam ondernemerschap', aldus bestuurder René Coppens van het Streekplatform de Brabantse Kempen en Stichting Huis van de Brabantse Kempen. De Brabantse Kempentrofee wordt georganiseerd door het Huis van De Brabantse Kempen.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer