%27We+lossen+het+zelf+wel+op%27
Nieuws
© Michiel Elands

'We lossen het zelf wel op'

Het eerste ZLTO Festival on tour stond vrijdag vrijwel geheel in het teken van het aangescherpte Brabantse veehouderijbeleid. Veehouders toonden zich strijdlustig en collega's steunden hen.

Op het moment dat zo'n 200 boeren en tuinders uit De Peel in Gemert samen van gedachten wisselden over een duurzame en innovatieve sector, vergaderde de provincie over hoeveel geld ze wil besteden aan sanering van de Brabantse veehouderij. In juli scandeerden honderden boeren in Den Bosch nog schande van de plannen van Gedeputeerde Staten over het terugdringen van de intensieve veehouderij door provincie Noord-Brabant. Ze probeerden Provinciale Staten ervan te overtuigen dat ze een grote fout maakten als ze ermee zouden instemmen.

Ertegenaan gaan

Nu was het leeg op het provinciehuis. Boeren verkozen het gezelschap van hun collega's om te werken aan een 'volhoudbare' toekomst van de sector. Of zoals varkenshouder John van Paassen uit Deurne het zei: 'We lossen het zelf wel op.' Terwijl de boeren aan het einde van de middag het glas hieven over een succesvolle bijeenkomst, zaten de statenleden nog altijd om de tafel in Den Bosch. Toch had geen enkele aanwezige de illusie dat het in juli aangenomen beleid van tafel zou worden geveegd doordat het flankerend beleid – een voorwaarde van coalitiepartij VVD – onvoldoende zou blijken te zijn.

Integendeel, tijdens een workshop over het aangescherpte veehouderijbeleid beantwoordden adviseurs van ZLTO vragen van leden. Want er heerst nogal wat onduidelijkheid. Over het stalderen bijvoorbeeld, het aanvragen van vergunningen of welke stalsystemen aan de eisen voldoen. Want, zo beseffen de aanwezige veehouders, het beleid is vastgesteld, dus 'we hebben er nou eenmaal mee van doen'. Niettemin heerst nog altijd het ongeloof en zijn de meeste leden blij dat ZLTO nog altijd de discussie aangaat met de provincie over de onmogelijkheden van de maatregelen.

Goede afloop

De leden zijn ook te spreken over de juridische weg die hun vereniging is ingeslagen. Binnenkort start een bodemprocedure en een kort geding van ZLTO met een vijftiental veehouders tegen de provincie. Het vertrouwen op een goede afloop overheerst. Leden toonden zich strijdlustig, zoals boeren en tuinders zich door de geschiedenis meestal hebben getoond. Of zoals ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in zijn openingswoord sprak: 'Boeren hebben oplossingen!'. Bijvoorbeeld voor voedselzekerheid, het klimaatvraagstuk en een vitaal platteland.

'Laat je stem horen!'

Boeren en tuinders uit andere sectoren toonden zich betrokken bij hun collega's. Zij hebben ook regelmatig voor hete vuren gestaan. Daarop riep Hans Huijbers op tot deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. 'Niet zozeer om je stem uit te brengen, maar om je stem te laten horen!'

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer