Teleurstelling+over+intrekken+Wet+veedichte+gebieden
Nieuws
© nieuwe oogst

Teleurstelling over intrekken Wet veedichte gebieden

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is teleurgesteld dat het nieuwe kabinet de Wet veedichte gebieden heeft ingetrokken.

Daarmee wordt geen recht gedaan aan de aanzienlijke gezondheidsrisico's en leefbaarheidsproblemen als gevolg van de intensieve veehouderij in delen van Brabant, vindt de stichting die opkomt voor een schoon milieu, een vitale natuur en een gevarieerd landschap. De wet zou provincies de instrumenten bieden om problemen heel gericht aan te pakken door te sturen op de omvang van de veestapel in overbelaste gebieden.

Het kabinet wil met de betrokken provincies overleggen over andere maatregelen voor de Brabantse veehouderij. BMF-directeur Selçuk Akinci: 'Brabant wacht al jaren op effectieve maatregelen om de uitwassen van de intensieve veehouderij aan te pakken en te bouwen aan een meer maatschappelijk gedragen veehouderijsector. Net nu we bijna zover waren, schuift dit kabinet het weer op de lange baan.'

Warme sanering

In het regeerakkoord wordt gesproken van een warme sanering van de varkenshouderij. Akinci: 'Dat biedt mogelijk kansen voor Brabant, maar dan moeten ook de varkensrechten uit de markt worden gehaald, de stallen worden gesloopt en de locaties een duurzame bestemming krijgen. Anders wordt het probleem niet structureel opgelost, maar hooguit verplaatst.'

Eerder gaf ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in een interview in deze krant aan dat hij blij is dat het nieuwe kabinet inziet dat boeren een oplossing hebben voor maatschappelijke vraagstukken en dat het met de sector in gesprek wil.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer