Een+ongelooflijke+slag+voor+de+goedwillende+boer
Commentaar
© Ruud Ploeg

Een ongelooflijke slag voor de goedwillende boer

Moedeloos word je wanneer je als hardwerkende boer of boerin die naar eer en geweten het bedrijf runt, de berichtgeving over fraude en administratieve missers met I&R-registratie volgt. Een ongelooflijke schok is het wanneer je leest en hoort over de massaliteit waarop collega's over de schreef zijn gegaan.

Op het ministerie van LNV zijn ze er absoluut zeker van. Van de 2.100 geblokkeerde bedrijven was slechts een klein deel te goeder trouw maar slordig. De categorie administratieve blunders. In een zeer uitzonderlijk geval kan er sprake zijn van een foutje in de matching van systemen, al wordt dat niet hardop gezegd. Die boeren kunnen zichzelf snel vrijpleiten.

Maar bij het overgrote deel van de geblokkeerde bedrijven is er overduidelijk sprake van bewust en opzettelijk de kluit belazeren. Zeker bij de groep met 10 procent meerlingen of meer. En het leed is in die zin nog niet geleden, want er zullen nog meer bedrijven worden gepakt.

Ik wil een lans breken voor de boeren en boerinnen die naar eer en geweten ondernemen en zich keurig netjes aan de regels houden. Hoe pijnlijk en onnavolgbaar deze soms ook zijn.

Die boeren en boerinnen realiseren zich in welk drama, waaraan zij part noch deel hebben, zij worden meegezogen. Niet schuldig, maar wel gestraft. Iedereen beseft dat de melkveehouderij kritischer wordt benaderd en minder speelruimte krijgt.

De krant is niet een plek om te vloeken en schelden, maar in menig huiskamer is dat anders geweest donderdag. Ook al doe je niets fout, qua beeldvorming voelt iedereen zich over één kam geschoren. Die goedwillende boeren, nog altijd de overgrote meerderheid, verdienen zoveel beter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer