Zonder+afspraken+kostbare+missers+bij+deelteelt
Nieuws
© Anton Dingemanse

Zonder afspraken kostbare missers bij deelteelt

Grondeigenaren, boeren en telers moeten goede afspraken maken over wie de consequenties draagt van 'deelteelt'. Doen ze dat niet, dan bestaat de kans op kostbare missers met de mineralenhuishouding, de naleving van de ATR-regels of de brede weersverzekering.

Die waarschuwing geeft Adrie Bossers, lid van de LTO Vakgroep Akkerbouw. Met deelteelt worden kortlopende huurovereenkomsten bedoeld voor land waarop overwegend gespecialiseerde of hoogrenderende gewassen worden geteeld, zoals pootgoed, consumptieaardappelen, bloembollen en groenten. Deze overeenkomsten duren meestal een of twee seizoenen.

Nu meer telers zich specialiseren in dit soort teelten en de grondmobiliteit toeneemt, worden kortlopende pachtafspraken vaker gemaakt. Deze verhuurafspraken kunnen voor misverstanden zorgen, omdat de consequenties niet goed zijn te overzien als degene die het teeltrisico draagt niet zelf het perceel aanmeldt bij de gecombineerde opgave', zegt Bossers.

Nieuwe gebruikstitel

De LTO Vakgroep Akkerbouw ziet het liefst een nieuwe gebruikstitel voor 'deelteelt' ontstaan, naast reguliere pacht, geliberaliseerde pacht en teeltpacht. In deze nieuwe vorm kunnen huurder en verhuurder naar keuze vastleggen wie de betalingsrechten kan innen en wie het perceel mag benutten voor mineralenruimte.

Deze vorm is geïnspireerd op een pachtvorm die in België al wordt toegepast. Bossers vindt dat LTO met RVO.nl en de boekhoudkantoren een oplossing voor het fenomeen deelteelt moeten zoeken. Daarbij moet duidelijk zijn wie welke verantwoordelijkheid draagt.

Bewustwording

Het liefst zou Bossers zien dat dit vanaf 2019 tot de mogelijkheden behoort. Voor 2018 is het echter nog niet mogelijk. Hij adviseert grondgebruikers en verhuurders om zich bewust te zijn van de manier waarop zij invulling geven aan de overeenkomst en de wijze waarop zij de percelen melden in de Gecombineerde opgave.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor onder meer de bedrijfstoeslag en de mineralenboekhouding, maar ook voor de afhandeling van schade bij een weersverzekering.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer