Meerkleurige+tulp+rukt+op%2C+geel+boet+in
Nieuws
© Vidiphoto

Meerkleurige tulp rukt op, geel boet in

De meerkleurige tulp is bezig aan een opmars. In 2017 had een op de vijf verkochte tulpen meer kleuren.

Daarmee is het belang van de meerkleurige net zo groot als de gele tulp, waarvan het aandeel eveneens 20 procent is. De gele tulp verliest echter terrein. In 2015 was het aandeel van deze kleur nog 24 procent. Het belang van de meerkleurige variant was in dat jaar 17 procent.

Opmars roze

Een andere kleur die terrein wint, is roze. Deze kleur tulp heeft een aandeel bemachtigd van 15 procent, terwijl dat in 2015 nog 10 procent groot was, blijkt uit cijfers die bloemenveiling Royal FloraHolland heeft bekendgemaakt. Evenals geel boet ook de traditionele kleur rood in.

Ruim de helft van de snijtulpen exporteren handelaren naar Duitsland. Daarna volgen Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Italië met ieder een inbreng kleiner dan 10 procent. Van de in Nederland geproduceerde tulpen blijft 17 procent in eigen land.

Veel tulpen via grutter

Van de in Duitsland verkochte tulpen loopt 70 procent via het supermarktkanaal. Dit is aanzienlijk meer dan geldt voor de totale snijbloemenmarkt. Daarvan komt maar 36 procent in de schappen van de grutter.

De Duitse bloemist heeft bij de bloemenverkoop met een inbreng van 48 procent nog een dominante positie. Dat geld echter niet bij tulpen: daar heeft de Duitse bloemist een aandeel van 19 procent. De marktwaarde van tulpen (week 1 tot en met 20 van 2017) in Duitsland bedraagt ruim 206 miljoen euro, blijkt verder uit de cijfers die FloraHolland heeft bekendgemaakt.

Hoogste besteding

Jongeren (de leeftijdsgroep van 18 tot 29 jaar) blijken het meest uit te geven voor een monobos tulpen. Zij besteedden in 2017 gemiddeld 5,59 euro aan deze bloem. Dat was wel minder dan in 2016.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer