Overheid+wil+partner+zijn+van+varkenshouderij
Nieuws
© Archief

Overheid wil partner zijn van varkenshouderij

De Nederlandse varkenshouderij moet vasthouden aan de ambities uit het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij en het Concept voor Duurzaam Varkensvlees. Is dat het geval dan maakt de overheid zich als partner sterk voor de sector.

Dat zei Hugo van Kasteel van het ministerie van Landbouw vrijdag in Ede in het World Food Center. De Producenten Organisatie Varkenshouderijen opende daar 9 maart officieel de deuren.

'LTO Varkenshouderij en NVV hebben twaalf jaar gestreden en twaalf jaar consensus gezocht. Inmiddels zijn ze getrouwd en nu pakken wij binnen de Producenten Organisatie Varkenshouderij samen door', hield varkenshouder Johnny Hogenkamp die optrad als ceremoniemeester, de aanwezigen bij de aftrap van de bijeenkomst voor. Van Kasteel: 'Eén varkensgeluid zorgt voor een krachtige sector.'

Complexer en irrationeler

'De samenleving wordt er niet makkelijker op. Ze stelt steeds meer, zwaardere en soms irrationele eisen aan de productie. Van u als varkenshouder vraagt dat transparantie over waar u mee bezig bent, waar u naar toe wilt en hoe u dat met respect voor het dier doet. De varkenshouderij draagt een enorme verantwoordelijkheid als producent van gezond voedsel', aldus Van Kasteel.

Dat stelt varkenshouders voor enorm veel uitdagingen, stelt Van Kasteel vast, en de oplossingen noemt hij 'niet zo simpel'. 'Die moeten gevonden worden in de verbinding in de keten en met de overheid, die daar ook voor aan de lat staat. Deze tijd vraagt van de overheid dat die luistert en uw partner is.'

Route naar de toekomst

Wat het ministerie van Landbouw betreft is er maar één route naar de toekomst. Kasteel: 'Meer vraaggericht produceren, meer dierenwelzijn en meer duurzaamheid. Vitalisering Varkenshouderij en recept voor duurzaam vlees zijn daarin een goede aanzet.' De weg voor een maatschappelijk gewaardeerde varkenshouderij.

Tot slot merkte Van Kasteel op dat POV en overheid regelmatig met elkaar om tafel zitten en elkaar dan soms goed de waarheid zeggen. 'Houd ons scherp. Voed ons. Zo versterken we elkaar', aldus Van Kasteel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
Meer weer