Russische beer richt weinig schade in wintertarwe aan

De oogstschade door de Russische beer is volgens RVO in het weekbericht granen minder ernstig dan aanvankelijk verwacht.

Russische+beer+richt+weinig+schade+in+wintertarwe+aan
© Koos Van Der Spek

De gevolgen van de vorstperiode in Noordwest-Europa lijken voor wintertarwe mee te vallen. Op de graanmarkten in Frankrijk en Duitsland daalden deze week de noteringen voor voertarwe. Naast het positieve nieuws over de beperkte vorstschade is dat ook een gevolg van de sterkere euro. Dat is nadelig voor de positie van Europese tarwe op de exportmarkt.

De Matif in Parijs noteert inmiddels 164 euro per ton voor voertarwe op levering in mei. Ruim een week geleden tikte die notering nog bijna de 169 euro per ton aan. Op de grote graanmarkten buiten Europa stegen de tarwenoteringen aanvankelijk nog wel fors afgelopen week.

Aanhoudende droogte

Belangrijkste reden hiervoor is de aanhoudende droogte in grote delen van de Verenigde Staten, meldt RVO. In verschillende staten staat meer dan 50 procent van de tarwe er slecht tot zeer slecht bij, dat zal gevolgen hebben voor de komende oogst.

Positieve berichten komen er onder meer uit Australië. Daar is het ingezaaide areaal dit jaar ongeveer gelijk gebleven. Vanwege het groeizame weer echter, met voldoende vocht, zijn de verwachte opbrengsten met 23,7 miljoen ton ongeveer 9 procent hoger dan vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer