Boeren+steunen+grote+grazers+Oostvaardersplassen
Nieuws
© Staatsbosbeheer

Boeren steunen grote grazers Oostvaardersplassen

In de buurt van het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen bij Lelystad is zondag een demonstratie gehouden tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de grote grazers in het natuurgebied.

Volgens de organisatie kwamen zo'n duizend mensen, waaronder ook boeren, op de betoging af. In de winter gaan in het gebied veel dieren dood omdat ze niet worden bijgevoerd. Dat leidde deze koudeperiode tot maatschappelijke onrust. De provincie besloot daarom de dieren toch extra eten te geven tot eind deze maand.

De actievoerders, die zich hadden verzameld op een stuk grond langs een dijk, willen echter niet dat 'het probleem elk jaar terugkeert'. Er waren toespraken, protestborden met teksten als 'voorkom dierenleed' en een aantal demonstranten had hooi meegenomen. Volgens een woordvoerster van de organisatie liepen de emoties soms hoog op, maar is alles prima verlopen.

Voedsel zoeken

In het gebied leven herten, konikpaarden en Heckrunderen. Critici wijzen erop dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Gedeputeerde Staten van Flevoland komen waarschijnlijk nog voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe aanpak van het beheer in de Oostvaardersplassen.

Directeur van het Wereld Natuur Fonds Kirsten Schuijt doet alvast een voorzet. Zij pleit ervoor om alsnog een corridor voor de grazers aan te leggen tussen de Oostvaardersplassen en de Veluwe, zodat de dieren verder kunnen trekken als er te weinig voedsel is. Zo'n plan was er al eerder maar werd enkele jaren geleden wegbezuinigd. 'We moeten nu laten zien hoe het wel kan', aldus Schuijt tegen RTL Nieuws.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer