%27Emma+71+geen+hoogvlieger+en+ook+geen+minpunt%27
Nieuws
© Johan Wissink

'Emma 71 geen hoogvlieger en ook geen minpunt'

'De koe is zo goed omdat ze geen minpunten heeft. Ze is nergens echt een topper. Een boerenkoe zonder problemen die de ondernemer plezier geeft', omschrijft Bertus Kerkmeijer uit Wesepe zijn Remco-dochter Emma 71, de MRIJ-koe van 2017.

De brede, sterke koe die hij met zijn gezin heeft werd woensdag op het bedrijf gehuldigd. Kerkmeijer is blij met de eer. 'Toch een blijk van waardering. Het is ook goed voor de promotie van het ras om elk jaar een MRIJ-koe aan te wijzen. Kijk maar eens hoe druk het hier is. Overweldigend.'

De jury roemde de raskwaliteiten op het gebied van vruchtbaarheid, celgetal en eiwitrijke productie. Zo kalfde Emma 71 telkens binnen het jaar, het celgetal ligt beneden de 40 en het eiwitgehalte in de eerste twee afgesloten lijsten komt gemiddeld op 3,86 procent. Nu loopt ze tegen het eind van de derde lactatie. Daarbij kreeg Emma 71 van de inspecteur 85 punten voor algemeen voorkomen. Ze heeft beste benen, harde klauwen en een goede uier, stelt voorzitter Gerben Nijzink van MRIJ Oost.

Duurzaamheid

Kerkmeijer vindt haar ook een koe die prima bij het ondernemen in 2018 past. 'Overal wordt nu veel gesproken over duurzaamheid, Emma is een toonbeeld van een koe die gemakkelijk oud wordt.'

De melkveehouder ziet niet alleen toekomst voor de koe, maar ook voor het MRIJ-ras: 'Ze produceert vlees én melk. Bij niet-dubbeldoelrassen heb je hiervoor twee koeien nodig. Die produceren fors meer broeikasgassen dan één MRIJ.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer