Zuid%2DOoster+Harmke+365+blinkt+uit+in+frame
Nieuws
© Alex J. de Haan

Zuid-Ooster Harmke 365 blinkt uit in frame

Zuid-Ooster Harmke 365 (v. Aalshorst Pleasure) van maatschap Dolstra-Smink uit Oosterstreek was donderdag een van de bijna negentig koeien die meededen aan de Veekeuring Fryslân in Oentsjerk. Wilco Stolwijk hielp de familie met het voorbrengen van de koeien.

Volgens melkveehouder Oene Dolstra blinkt de koe vooral uit in frame en type. Hoewel ze naast de kampioenstitel greep, is Dolstra 'hartstikke tevreden' over zijn inzendingen: twee koeien en drie kalveren. 'Zuid-Ooster Harmke 365 scoort ook goed als het gaat om melkproductie. Met een productie van 10,908 kilo, en een eiwit- en vetpercentage van 3,91 en 4,62.

Bedrijfscollectie

Maatschap Van der Ploeg uit Wergea was heer en meester op de keuring. Zij ging naar huis met vier kampioentitels en de beste bedrijfscollectie. Zo won ze met Wiersma 5317 (v. Maple-Downs-I G W Atwood) , de beste uierprijs. En Zwaantje 92 (v. Maple-Downs I. G W. Atwood) werd algemeen kampioen en kampioen koeien midden. Bolleholster Anya 2 (v. Gen-Mark Stmatic Sanchez) sleepte de kampioentitel Oude koeien en productiekoeien in de wacht.

Beste roodbonte koe was Foekje 264 (v. Big Apple-Red) van maatschap Talsma in Wergea.

Jackpotvaarzen

De enkele jaren geleden geïntroduceerde categorie Jackpotvaarzen bleek met 37 aanmeldingen een schot in de roos, gaf voorzitter Willem Dotinga van Veekeuring Fryslân aan.

'Het gaat om dieren, die nog niet gekalfd hebben, op het oog veelbelovend zijn en in de keuring 1.000 euro aan prijzengeld kunnen opstrijken.' Krudikker Golden Lili (v. Mr. Chassity Gold Chip) van familie Lawerman in Hiaure was de beste jackpotvaars, K.D. Style Ardice 1 (v. Val-Bisson Doorman) had de beste uier in deze rubriek.

De veekeuring werd voor de dertiende keer gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  6° / 5°
  90 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  30 %
Meer weer