70+miljoen+voor+verplaatsing+kassen+Noord%2DHolland
Nieuws
© Bert Hartman

70 miljoen voor verplaatsing kassen Noord-Holland

Zeven glastuinders in Noord-Holland Noord hebben een subsidie-aanvraag ingediend voor een bedrijfsverplaatsing. Om alle plannen te verwezenlijken, is een bedrag van 70 miljoen euro nodig.

Eind vorige maand sloot de de tender voor het subsidie-programma 'Verplaatsing glastuinbouwbedrijven' van de provincie Noord-Holland dat wordt ondersteund met POP3-subsidie. Zeven ondernemers hebben aanvragen ingediend met een totaal subsidiebedrag van 5,1 miljoen euro.

Naar verwachting krijgen de bedrijvenin september 2018 te horen of de subsidie wordt toegekend. Bij een positief oordeel hebben de ondernemers tot mei 2021 de tijd om de plannen uit te voeren.

Glasconcentratiegebieden

In totaal is er een fonds van 9,3 euro miljoen beschikbaar voor glastuinbouwbedrijven, die verplaatsen vanuit het buitengebied naar zogenaamde glasconcentratiegebieden. Projectmanager Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met de recente ontwikkelingen. 'Het clusteren van glastuinbouwbedrijven in glasconcentratiegebieden versterkt het vestigingsklimaat en zorgt tegelijkertijd voor een aantrekkelijker landschap.'

Deze investeringen geven een mooie impuls en dragen bij aan de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn

Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid in de gemeente Heerhugowaard

In Noord-Holland Noord zijn er drie concentratiegebieden: Agriport A7 in de Wieringermeer, Grootslag bij Andijk en Alton in Heerhugowaard. 'In deze gebieden is straks alle benodigde infrastructuur aanwezig om milieuvriendelijk te produceren, zoals warmtenetten, geothermie bronnen en een CO2-net', stelt Vlaming.

Altongebied

Wethouder Monique Stam van Economische Zaken en Duurzaamheid in de gemeente Heerhugowaard onderschrijft de mening van Vlaming. 'Een aanzienlijk deel van de investeringen is gericht op het Altongebied.'

De gemeente werkt sinds 2013 samen met de ondernemers, Ontwikkelingsbedrijf NHN, provincie Noord-Holland, HVC en Rabobank aan het toekomstbestendig maken van het gebied. 'Deze investeringen geven een mooie impuls en dragen bij aan de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.'

Verspreid liggend glas

Amigo Plant is een van de bedrijven die zich in Alton wil vestigen. Directeur-eigenaar Gerard van Langen: 'We willen twee verspreid liggende locaties uit de dorpskern Heerhugowaard 't Kruis, met een totale glasoppervlakte van ruim 4 hectare glas,verplaatsen naar Alton.'

Het bedrijf kocht hiervoor in 2017 een perceel van 10 hectare aan de Schoutenbosweg. 'Een verplaatsing heeft meerdere positieve effecten: de verkeersdruk van vrachtwagens neemt sterk af en er komt ruimte voor verduurzaming van de bedrijfsvoering, mede door een mogelijk aansluiting op het warmtenet van de HVC.'

Solitair gelegen bedrijven

Ook H.M. Tesselaar Alstroemeria maakt aanspraak op de regeling voor de verplaatsing van twee solitaire gelegen bedrijven in de gemeente Opmeer en gemeente Heerhugowaard naar de hoofdvestiging aan de Altonstraat. 'In totaal breiden we daar uit met ruim 9.500 vierkante meter glas,' zegt directeur-eigenaar Melvin Tesselaar..

De uitbreiding wordt voorzien van de modernste teelttechnieken, scherminstallaties, innovatieve LED assimilatiebelichting en difuus glas. 'Op termijn hopen we ook te kunnen aansluiten op het warmtenet van HVC en CO2-net van OCAP/Linde gas om het bedrijf verder te verduurzamen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer