Kamer blijft tegen verplichte weidegang

Weidegang moet niet wettelijk verplicht worden gesteld. Een motie van SP en GroenLinks haalde het dinsdag niet in de Tweede Kamer.

Kamer+blijft+tegen+verplichte+weidegang
© Mike Schellart


Beide partijen zinspelen op een wettelijke regeling als de sector zijn eigen doelstelling van 81,2 procent weidende koeien in 2020, zoals afgesproken in het Convenant Weidegang, niet haalt. Echter, hun motie haalde geen meerderheid. D66, dat eerder voor een verplichting stemde, is nu tegen.

Daarmee houdt D66 zich aan het regeerakkoord. Daarin staat dat het kabinet geen wettelijke verplichting tot weidegang wil. 'De sector dient er daarom voor te zorgen dat de eigen doelstellingen in 2020 haalt.'

Maatregelen

Welke maatregelen er volgen als die doelstelling niet wordt gehaald, wordt niet beschreven in het regeerakkoord. Secretaris Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang zei eerder in Nieuwe Oogst dat hij dan vreest voor alsnog een verplichting tot weidegang.

'Als we het doel in 2020 niet halen, dan is de kans groot dat politiek Den Haag ermee aan de haal gaat. Zelfs met CDA en VVD in het kabinet wordt er met deze zinsnede al op vooruitgelopen dat er regels komen, als die 82,1 procent niet wordt gehaald.'

Groei

In het afgelopen weideseizoen liet 73,2 procent van de melkveebedrijven de koeien ten minste 120 dagen zes uur per dag buiten lopen. Vorig jaar was dat nog 70,5 procent. 80,4 procent van de melkveehouders past een vorm van weidegang op zijn bedrijf toe.

Het percentage bedrijven met weidegang groeide dit jaar harder dan ooit, ondanks het relatief grote aantal melkveehouders dat het bedrijf beëindigde. Tijdens het weideseizoen 2017 steeg met name het percentage melkveebedrijven dat volledige weidegang toepaste.

Opstallen

De toename van het percentage weidegang is volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) voor een belangrijk deel te danken aan het aantal melkveebedrijven dat voor het eerst is gaan weiden. Op enkele honderden melkveebedrijven besloten veehouders de koeien weer buiten te laten lopen, nadat zij hun vee eerder het hele jaar door op stal hielden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
 • Zondag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer