Deelweidegang kan mooie oplossing zijn

Stichting Weidegang heeft een brochure uitgegeven met daarin de opties voor deelweidegang. Aan de hand van deze brochure kan de melkveehouder kiezen met welke dieren hij of zij het meest profiteert van de voordelen van weidegang, en het minst last heeft van de mogelijke nadelen.

Deelweidegang+kan+mooie+oplossing+zijn
© Ida Hylkema

Wanneer melkveehouders geen mogelijkheid hebben om hun koeien niet volop te weiden is deelweidegang wellicht een mooie oplossing. Zo kunnen zij bijdragen aan - en profiteren van - weidegang: verschillende zuivelondernemingen geven namelijk een premie als melkveehouders ten minste een kwart van het rundvee 120 dagen weidt.

Tweede helft lactatie

Hoe je deelweidegang het beste invult verschilt van bedrijf tot bedrijf. Weidegang van de koeien in de tweede helft van de lactatie biedt in het algemeen de meeste voordelen. Deze koeien zijn al geïnsemineerd en kunnen goed melk geven van een hoog aandeel vers gras in het rantsoen. Daarmee kan op krachtvoer worden bespaard omdat het Vem- en eiwitgehalte van weidegras hoger is dan van kuilgras. Andere voordelen zijn de lagere kans op vervetting, positieve effecten van beweging op de skelet- en spierontwikkeling en extra vitamine D door de zon.

Ouder jongvee

Jongvee ouder dan 9 maanden weiden is in het algemeen het makkelijkst. Voor deze groep jongvee is geen huiskavel nodig en ook kan deze groep goed uit de voeten met weidegras. Als melkveehouders daarnaast overwegen om in het opvolgend jaar meer dieren te weiden is het erg handig als de dieren al hebben leren grazen, en immuniteit voor maagdarm- en longwormen hebben opgebouwd.
Op de meeste bedrijven maakt het jongvee ouder dan 9 maanden overigens geen 25 procent van de veestapel uit. Melkveehouders moeten dan kiezen welke dieren ze nog meer willen weiden.

De brochure deelweidegang is te downloaden en te bestellen op: www.stichtingweidegang.nl/deelweidegang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer