Banken+brengt+vitamine+D%2Dchampignon+op+markt
Reportage
© VidiPhoto

Banken brengt vitamine D-champignon op markt

Banken Champignons in Wijchen heeft zo'n twintig soorten gekweekte paddenstoelen en in het seizoen een aantal wilde soorten in het assortiment. De gekweekte paddenstoelen komen van eigen teeltbedrijven in België en Polen, Nederlandse telers en via import uit Azië. Nieuw bij Banken is een belichte champignon die veel vitamine D bevat.

Familiebedrijf Banken Champignons is in de jaren 50 in Batenburg opgericht door Henk Banken. Door de groei van de paddenstoelenverkoop is het in 2012 in Wijchen terechtgekomen. Inmiddels zijn Rob en Jurgen Banken in de voetsporen van hun vader getreden.

25 telers waarmee Banken al jaren samenwerkt (waaronder Champignonbedrijf Henk van Roij in Weert, Voet Champignons in Volkel en Verkooijen Champignons in Ospel) leveren dagelijks hun paddenstoelen aan.

Foto: VidiPhoto

WIJCHEN – De productie- en opslagruimte bij Banken Champignons in Wijchen. Bank produceert als enige in Nederland champignons met vitamine D. Door zonlicht na te bootsen met UV-lampen wordt de vitamine er na de oogst op een natuurlijke wijze ingebracht. Smaak en kwaliteit worden er niet door beïnvloed.
Foto: VidiPhoto WIJCHEN – De productie- en opslagruimte bij Banken Champignons in Wijchen. Bank produceert als enige in Nederland champignons met vitamine D. Door zonlicht na te bootsen met UV-lampen wordt de vitamine er na de oogst op een natuurlijke wijze ingebracht. Smaak en kwaliteit worden er niet door beïnvloed. © VidiPhoto

Met een paar lichtflitsen zetten we het proces van omvorming in de champignon in gang

Edward Vonk, manager marketing Banken Champignons

'We hebben verschillende telers die shiitake, oesterzwammen, kastanjechampignons, witte champignons of portobello's telen. Maar ook telers die verschillende soorten onder één dak hebben. Verder importeren we paddenstoelen uit Azië, zoals de beuken- en koningsoesterzwam', legt Edward Vonk, manager marketing, uit.

Export

Banken heeft twee teeltlocaties in België, in Maaseik en Bree, en een kwekerij in Polen, met een eigen distributiecentrum. Vanuit Polen levert het bedrijf aan Scandinavië, de Baltische Staten en het Oostblok. Vanuit Nederland aan Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk, Zwitserland en uiteraard Nederland. Een klein deel van de producten gaat naar het Midden en Verre Oosten, waar de paddenstoelen een exclusief product zijn.

Op de Fruit Logistica heeft Banken Champignons een nieuwe champignon gepresenteerd. Daarin zit zoveel vitamine D dat het eten van drie stuks of 100 gram voldoende is om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van deze vitamine binnen te krijgen. 'Vitamine D draagt onder andere bij aan stevige botten en tanden en sterke spieren', somt Vonk op.

UV-lampen

'Voor ongeveer tweederde maakt het lichaam vitamine D aan uit zonlicht, de rest komt uit voedsel. Vette vis bevat veel vitamine D. Eieren, vlees en margarine wat minder.

Paddenstoelen bevatten van nature ergosterol, of provitamine D2, dat ze onder invloed van zonlicht kunnen omzetten in vitamine D. Wilde paddenstoelen vangen zonlicht op hun hoed. Een cantharel van 50 gram bevat zo'n 5 microgram, de helft van de ADH.'

Champignons groeien bij kwekerijen in het donker, omdat licht energie kost en dit voor de groei niet nodig is. Door de champignons in Wijchen op een gecontroleerde manier met UV-lampen te belichten, zet Banken de ergosterol om in vitamine D, zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

© Banken Champignons

Banken Champignons was twee jaar bezig met de ontwikkeling van het nieuwe type. Daarbij hebben onder andere de Wageningen Universiteit en verschillende laboratoria advies gegeven. Op 1 januari heeft het bedrijf van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid goedkeuring gekregen om de champignons te produceren.

Belichting per bakje

'Een champignon heeft maar een paar lichtflitsen nodig om het proces van omvorming in gang te zetten. Daarom belichten wij de champignons per bakje in een afgesloten, korte tunnel', zegt Vonk.

'We gaan de vitamine D-champignons in verschillende verpakkingen op de markt brengen. In een verpakking van ongeveer 200 gram zitten zes grote champignons, goed voor twee keer de ADH. Ze zijn wel iets duurder, omdat we een extra handeling moeten verrichten.

'Op de verpakking leggen we uit dat in deze champignons meer vitamine D zit en waarom dat goed is voor de gezondheid. Communicatie is bij dergelijke nieuwe producten enorm belangrijk. Een andere nieuwigheid is dat we de champignons voor een deel in karton verpakken, wat beter is voor het milieu.' Banken ziet de nieuwe loot aan de tak als aanvulling op het bestaande assortiment.

Andere smaken en texturen

Wekelijks levert Banken zo'n 750 ton verse paddenstoelen aan de Europese markt, waarvan ongeveer 65 procent aan de retail, 30 procent aan foodservicebedrijven en 5 procent aan groothandels. 'In het verleden combineerden we onze zendingen met andere producten, maar daarbij was de temperatuur voor paddenstoelen te hoog', zegt Vonk.

'Nu vervoeren we ze in 25 eigen trucks bij een temperatuur van 2 tot 5 graden.' Van de paddenstoelen bestaat ongeveer 70 procent uit champignons, waarvan weer 75 procent uit witte. Banken heeft 450 werknemers, waarvan 150 in Wijchen.

Naast champignons en kastanjechampignons heeft Banken zo'n twintig andere gekweekte paddenstoelen in het assortiment, die het hele jaar leverbaar zijn. 'Consumenten willen nieuwe paddenstoelen, met andere smaken en texturen', merkt Vonk op. 'Daar proberen we zo goed mogelijk op in te spelen. De koningsoesterzwam heeft bijvoorbeeld een stevige en vaste structuur.'

Wilde paddenstoelen

Het bedrijf levert in het seizoen ook wilde paddenstoelen die niet als cultivar beschikbaar zijn: eekhoorntjesbrood, cantharel en zwarte truffels. 'We hebben contact met mensen die weten waar ze deze kunnen vinden en ze voorzichtig plukken', aldus Vonk.

'Zij weten hoe je ze moet afsnijden en ervoor zorgt dat ze volgend jaar weer terugkomen. Om zwarte truffels op te sporen gebruiken boeren tegenwoordig honden in plaats van varkens die de truffels zelf opaten.'

Recept van professionele kok

Banken probeert voortdurend te vernieuwen. Het bedrijf heeft inmiddels zes verschillende mixen met 'paddenstoelen om te combineren' op de markt gebracht voor pasta, vlees, soep, risotto, wok-, barbecue- en grillgerechten.

'Als mensen iets culinairs willen eten, weten ze soms niet hoe ze dat moeten bereiden', zegt Vonk. 'In onze mixen zitten paddenstoelen die al zijn schoongemaakt. Met een recept van een kok op de verpakking kan de koper zelf aan de slag.'

Duurzaamheid

Banken voldoet aan verschillende kwaliteitseisen, zoals SKAL en Fair Produce, en heeft omtrent duurzaamheid verschillende maatregelen doorgevoerd.

'De sluizen gaan pas open als een vrachtwagen heeft aangedockt, zodat we de kou binnenhouden. We hebben zonnepanelen op het dak en vangen regenwater op waarmee we de toiletten doorspoelen', zegt Vonk. 'We hebben van moeder aarde dit stukje grond gekregen en dat willen we in goede staat weer achterlaten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 5°
  10 %
 • Zondag
  22° / 8°
  50 %
 • Maandag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer