Broer en zus kiezen voor champignonkwekerij

Voorheen vochten ze elkaar de tent uit. Inmiddels kunnen broer en zus Hannes en Michelle van Asseldonk niet meer zonder elkaar. De jonge champignontelers vertellen over samenwerken, verantwoordelijkheid en passie voor het vak.

Broer+en+zus+kiezen+voor+champignonkwekerij
© Cath Hermans

Peter en Dianne van Asseldonk namen de champignonkwekerij van zijn ouders dertig jaar geleden over en lieten het stap voor stap groeien. Inmiddels is een tweede locatie in Boekel in bedrijf en wordt de volgende generatie klaargestoomd.

Hun oudste dochter Michelle kwam in 2012 in het bedrijf werken en een jaar later toonde ook hun zoon Hannes interesse om zijn plek in het bedrijf in te nemen. 'Ik heb zes jaar een topsportcarrière gehad. Daar ben ik samen met ons pap erg druk mee geweest. Het doel was om Formule1 wereldkampioen te worden. We hebben er echt alles aan gedaan, maar het is niet gelukt', vertelt Hannes van Asseldonk.

Slopen

'Toen ben ik als werknemer hier in het bedrijf begonnen. Mijn eerste project was het slopen van een machine, want we hadden een nieuwe aangeschaft. Zo ben ik eigenlijk meteen in de techniek gerold.'

Michelle van Asseldonk, Van Asseldonk Champignons in Boekel

De jonge ondernemer stuurt nu alle bedrijven aan die het onderhoud op de kwekerij verzorgen. Verder ontwikkelt hij nieuwe technieken. 'In Nederland heb je goede machines voor champignons, maar wij willen net niets iets beter, gebruiksvriendelijker en sneller', zegt zijn zus. 'We zijn constant bezig met optimaliseren en dat verzorgt Hannes allemaal.'

Rebel

Michelle van Asseldonk had na haar opleiding Plantenteelt in eerste instantie nog geen oren naar een carrière in de champignonbusiness en begon bij een juwelier. 'Uiteindelijk was ik dat beu. Ik wilde graag meer ondernemen. Rond dezelfde periode besloot mijn oom om te stoppen op ons bedrijf. Mijn ouders hebben toen aan mij gevraagd om in zijn plaats te komen. Daar heb ik wel even over na moeten denken. Ik was vroeger nogal een rebel en dat ging met mijn ouders niet altijd goed. Maar ik besloot toch de stap te wagen en het gaat nu goed.'

De oudste dochter in huize Van Asseldonk werd meteen door haar ouders in het diepe gegooid. 'Ik moest al vrij snel de oogst aansturen. Zo moest ik mensen aansturen die hier al twintig jaar werkten. Dat was natuurlijk een grote uitdaging. Ik heb ook behoorlijk wat moeten vechten, maar inmiddels heb ik mijn plaats wel verworven en vooral met het personeel gaat het nu goed', vertelt ze.

Platte organisatie

'We zijn een platte organisatie. Nu we twee locaties hebben, is het noodzakelijk om met operators en hulpoperators te werken. Als ik hier niet ben, zorgen zij dat iedereen zijn werk doet en dat alles goed loopt. Ik verzorg ook de verkoop van contracten samen met ons pap. We werken met contracten van één of twee jaar en leveren per klant een vast aantal tonnen per week. Ik ben vervolgens wekelijks verantwoordelijk voor die bestellingen. Dat is een leuke uitdaging om elke dag weer te kijken of we de klanten toch allemaal tevreden kunnen houden.'

De taken zijn dus duidelijk verdeeld, maar de samenwerking tussen broer en zus ging niet meteen van een leien dakje, vertelt Hannes van Asseldonk. 'Eerst vochten elkaar regelmatig de tent uit. Toen hebben we een persoonlijkheidstest gedaan waarbij we onze ambities moesten opschrijven. Ik schreef toen op: 'Algemeen directeur, maar nooit als Michelle evenveel zeggenschap heeft als ik.' Dat is een aantal jaar geleden. Nu zou ik dit nooit zonder mijn zus willen of kunnen.'

Mensenmens

Michelle van Asseldonk lacht bij de herinnering. 'Voor mij kwam uit de test dat ik een mensenmens ben. Dat wist ik al en ik zag wel een toekomst voor me op het bedrijf. Maar Hannes had zo duidelijk aangegeven dat hij meer zeggenschap wilde dan ik, dat kon nooit werken. Gelukkig is alles op zijn pootjes terechtgekomen. Iedereen heeft aparte taken.'

Haar broer vult aan: 'We hebben een baas: ons pap en ons mam. Dat is duidelijk. Je moet alles verantwoorden, maar uiteindelijk mag je wel gewoon zelf beslissen. Dat is mooi. De grote beslissingen nemen we samen. We doen het echt met zijn vieren.'

Gemotiveerd

De medewerkers vormen een belangrijke schakel. 'We hebben een jong team en genoeg energie om het bedrijf verder te ontwikkelen', zegt Michelle van Asseldonk. 'De werkdruk is hoog, maar toch blijft iedereen gemotiveerd. De medewerkers leveren een waardevolle bijdrage. We doen ook echt iets met hun ideeën. Ik wil dat de mensen weten dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan het bedrijf; dat ze zich gewaardeerd voelen.'

Hannes van Asseldonk beaamt dat het behoorlijk aanpoten is. 'Ja, we doen veel op een dag en we maken lange dagen. Dat hebben we van onze ouders. Ik ben trots op ons pap en mam. Dat ze het zover hebben geschopt van bijna niets naar wat het nu is. Zij zijn wel erg inspirerend. Ik denk voor ons allebei wel of waarschijnlijk voor ons hele gezin.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer