Textiel uit mest spreekt Twentenaren aan

Textiel maken uit mest: dat idee valt in Twente in goede aarde. In het voormalige textielgebied begint Mineral Valley Twente met enkele projecten die hergebruik van mineralen bevorderen.

Textiel+uit+mest+spreekt+Twentenaren+aan
© APA

Regio Twente wil vooroplopen in kennis over het hergebruik van mineralen en het verbeteren van de bodem. 'We willen vooroplopen in Nederland en daarmee in de wereld', stelt wethouder Wim Meulenkamp van gemeente Hof van Twente. Hij is een van de initiatiefnemers van Mineral Valley Twente. Hierin werken onderwijs, kennis, overheid, boeren en andere ondernemers samen.

Mineral Valley Twente hield vorige week een congres in Goor waar meer dan driehonderd mensen op afkwamen. Onder de aanwezigen waren veel boeren. Wat Meulenkamp betreft, blijft het niet bij praten en mooie filmpjes, maar gaat de schop echt de grond in. 'En er gebeurt al veel. In Twente doen we dat met elkaar', zegt de wethouder.

Brabander

Het grootste applaus was niet voor een Twentenaar, maar voor Brabander: Jalila Essaïdi van Mestic. Zij maakt kleding uit mest. Dat blijkt voor de Twentenaren een trigger te zijn.

Het gaat mij aan het hart dat boeren hun eigen kinderen afraden om later boer te worden

Jalila Essaïdi, Mestic

Volgens Essaïdi moet je mest niet als afvalproduct zien. 'De natuur heeft geen afvalstoffen, dat heeft de mens bedacht. In mest zitten allemaal waardevolle grondstoffen. Er worden wereldwijd allemaal bossen gekapt voor papier en katoen. Dit is veel beter voor het milieu.'

Boeren helpen

Een voorwaarde om katoen uit mest te kunnen maken, is dat melkveehouders dunne en dikke fractie scheiden. Uit de mest wordt cellulose gehaald, een grondstof voor textiel. Niet alleen het concept van Essaïdi kon rekenen op enthousiasme, maar vooral haar motivatie om dit te ontwikkelen. 'Ik wil boeren helpen. Het gaat mij aan het hart dat boeren hun eigen kinderen afraden om later boer te worden.'

Volgens Essaïdi verdienen Nederlandse boeren meer steun. 'Nederland is bijna de grootste exporteur van agrarische producten op de wereld. Nederland loopt echt voorop. Het dierenwelzijn is hier heel goed en er wordt rekening gehouden met het milieu. Als boeren hier stoppen, gaat de productie naar het buitenland. Denkt u maar niet dat het het dierenwelzijn in China beter is geregeld. Daar is de veehouderij écht intensief.'

Enthousiast

Voorzitter Arjan Bonthuis van LTO Noord-afdeling Zuid Twente is enthousiast over het initiatief en verhaal van Essaïdi. 'Het schijnt wel dat je behoorlijk wat mest nodig hebt om dit succesvol te kunnen doen. Maar het is zeker de moeite waard om te kijken of we dit naar Twente kunnen halen.'

Het gaat er volgens Bonthuis om dat in Mineral Valley Twente pilots worden gemaakt. 'Het is heel mooi dat bijvoorbeeld de Universiteit Twente is aangehaakt. Daardoor is het mogelijk om ook echt onderzoek te doen. De gemeenten zijn enthousiast en provincie Overijssel steunt het. Nu is het zaak dat er dingen uit gaan komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer