%27Compostering+is+cruciaal+voor+schone+teelt%27
Nieuws
© Haijo Dodde

'Compostering is cruciaal voor schone teelt'

Biologische bollenteler John Huiberts in Sint Maartensbrug wil graag een adequate oplossing voor het composteren van restproducten op het bedrijf.

Recentelijk kwam de composthoop op zijn bedrijf ter discussie te staan, na een inspectie. 'Compostering is voor ons bedrijf cruciaal voor een schone teelt. we behalen er geweldig mooie resultaten mee, met name in de losse samenstelling van onze grond en de effecten op de bodemvruchtbaarheid.

'Tijdens diverse excursies en cursussen geven collega's ook aan onder de indruk te zijn van het effect van de compost op onze percelen.'

Overkappen

Inmiddels is Huiberts in overleg met de gemeente Schagen om te kijken naar de mogelijkheden om de compostering te overkappen. 'Voor ons een ideale oplossing, waarmee we de kwaliteit van de compost alleen nog maar kunnen verbeteren.

'Punt is wel dat dit niet voor alle bollentelers gaat werken, qua mogelijke bouwruimte. En dat is heel wrang, gezien de positieve milieu-effecten van composteren op de bedrijven.'

Dagelijkse praktijk

Nog veel liever zou Huiberts zien dat de regels meer worden aangepast op de dagelijkse praktijk. 'Bij een goede werkwijze geeft een composthoop geen overlast qua geur of uitspoeling. Het zijn juist de rigide regels die vloeistofdichte vloeren vereisen of speciale ontluchters. Allemaal grote investeringen voor de ondernemer, zonder echt effect.'

Huiberts verwerkt ook rietmaaisel van het waterschap en groenmateriaal van een naastgelegen natuurgebied. 'Ze zijn heel blij dat wij dat afnemen, omdat het afvoeren veel meer kost en slechter is voor het milieu. Ons levert het grondstoffen op om biologisch te kunnen telen. Aan de ene kant geven beleidsmakers ons daarvoor complimenten, maar tegelijkertijd worden we dus ook tegengewerkt.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer