Verse+groenten+uit+Raaltese+zeecontainer
Achtergrond
© Ruben Meijerink

Verse groenten uit Raaltese zeecontainer

Petra Hegeman uit Luttenberg is de trotse bezitter van de derde Leafy Green Machine in Nederland: een zeecontainer die is voorzien van de nieuwste technieken om groenten te telen. Dat telen gaat volledig geconditioneerd met behulp van een klimaatcontrolesysteem en ledverlichting.

Je kunt ze overal neerzetten en dat gebeurt dan ook: van de Leafy Green Machines zijn er wereldwijd ruim 160 verkocht. Veruit de meeste containers staan in de Verenigde Staten, waar het systeem vandaan komt. Het teeltsysteem is ontwikkeld door het bedrijf Freight Farms.

De Nederlandse tuinbouwtoeleverancier Horticoop werkt samen met het bedrijf om de Leafy Green Machine naar Europa te brengen.

Pioniers

In Nederland is de Luttenbergse Petra Hegeman een van de pioniers. Zij bezit de derde Leafy Green Machine in ons land. De andere staan in Den Haag bij Horticoop zelf en in Deventer bij zorgcentrum Humanitas. Ze heeft er van alles in staan: onder meer peterselie, bladmosterdsla, mizuna, Griekse basilicum, kropsla, eikenbladsla, snijbiet, boerenkool en krulandijvie.

Per container ben je ongeveer 15 uur arbeid per week kwijt

Petra Hegeman, eigenaar Leafy Green Machine

'In de container staan 256 verticale torens. Het grote voordeel is dat ik jaarrond groenten kan telen. Vanuit huis kan ik op mijn smartphone zo volgen of alles nog goed gaat.'

Passie

Groenten telen is voor Hegeman een passie. De Leafy Green Machine is voor haar daarbij een uitkomst. 'Je kunt hem overal neerzetten. Hij staat hier op een plekje bij een voormalige proefboerderij, maar het kan ook op bijvoorbeeld een industrieterrein. Dat maakt het voor mij aantrekkelijk. Ik bezit zelf geen grond en heb geen boerderij. Dit is een relatief eenvoudige manier om toch mijn eigen bedrijf te beginnen.'

In een Leafy Green Machine kun je op 30 vierkante meter net zoveel groente telen als op 4.000 vierkante meter grond. Er komen geen gewasbeschermingsmiddelen aan te pas. De groente groeit in verticale torens met geplet veenmos. Het water wordt hergebruikt. Sensoren meten alles, zoals het CO2-gehalte, elektrische geleidbaarheid (EC), watertemperatuur, vochtgehalte en luchttemperatuur.

Energiekosten

Toch is de zeecontainer met alle bijbehorende software en hardware geen kleine investering. '90.000 euro en daarnaast moet je rekening houden met behoorlijke energiekosten', rekent Marinus Luiten van Horticoop voor. 'Het voordeel is dat je in een totaalconcept stapt. Wij zorgen voor scholing en technische ondersteuning. De technische experts kunnen op afstand meekijken en problemen oplossen.'

Volgens Luiten heeft lang niet iedereen die start met een Leafy Green Machine een achtergrond in de groenteteelt. 'De machines gaan naar diverse soorten klanten. Onder hen zitten veel mensen die vanuit idealisme beginnen. Maar ook onderzoekers of mensen die in de landbouw met verbeteringsprocessen bezig zijn.'

Lastig concept

Tegelijkertijd is het een lastig concept. 'In Noordwest-Europa is het moeilijk te verkopen. Het niveau van de land- en tuinbouw is al heel hoog. Maar voor ontwikkelingslanden is de investering vaak weer te duur', zegt Luiten.

'Het past wel ontzettend goed bij allerlei ontwikkelingen die in de belangstelling staan: vertical farming, urban farming, duurzaamheid en bij het feit dat steeds meer monden moeten worden gevoed met minder beschikbare grond.'

Voor Horticoop is het belangrijk om bij de ontwikkeling van nieuwe teelttechnieken betrokken te zijn. 'Dat opent voor ons weer deuren. We worden nu gevraagd om te spreken bij diverse soorten paneldiscussies en je vindt bijvoorbeeld makkelijker ingang bij grote technologiebedrijven.'

Twee jaar

Hegeman verwacht de investering er binnen twee jaar uit te hebben en heeft al vervolgplannen. 'Ik wil nog enkele containers erbij hebben en tegelijkertijd een vollegrondsgroentebedrijf starten. Op deze manier kan ik jaarrond groenten telen. Op dit moment lever ik aan diverse horecagelegenheden, direct aan consumenten en aan een regionale voedselcoöperatie. Per container ben je ongeveer 15 uur arbeid per week kwijt. Dus drie containers kan ik alleen aan, daarna heb je personeel nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer