Biologische melkveehouders geen knelgeval

Biologische melkveehouders worden niet als knelgeval gezien in het kader van de fosfaatrechten. Een motie van SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren kon dinsdag niet op een meerderheid rekenen. De coalitiepartijen en SGP stemden tegen.

Volgens de indieners van de motie, Frank Futselaar (SP), Rik Grashof (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD), hebben biologische melkveehouders geen baat bij fosfaatrechten. Het doel van die rechten is immers het binnenhalen van derogatie, waardoor melkveehouders ruimere bemestingsnormen mogen hanteren. Biologische melkveehouders mogen toch niet meer bemesten dan de standaardnorm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest. Hiermee hebben deze bedrijven volgens de indieners wel de lasten van derogatie, maar niet de lusten.

Verder zien de biologische melkveehouders zichzelf ook niet verantwoordelijk voor de verhoging van de fosfaatproductie, waardoor aanvullende maatregelen als de introductie van fosfaatrechten noodzakelijk werden.

'Onredelijk getroffen'

De indieners vinden daarom dat de biologische melkveehouderij in de fosfaatwetgeving op onredelijke en disproportionele wijze wordt getroffen. Ze vroegen de regering binnen de knelgevallenregeling expliciet ruimte te creëren voor melkveebedrijven die geen gebruik maken van de derogatie.

Verdiep je in het thema fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer