Exlan+maakt+nog+even+geen+bemestingplannen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Exlan maakt nog even geen bemestingplannen

Agrifirm Exlan stelt het maken van landbouwkundige bemestingsplannen voor melkveehouders uit. Het is onzeker met wat voor aanpassingen een nieuwe derogatie gepaard gaat, motiveert Exlan.

Voor aanvraag van derogatie gold tot 2017 de plicht om voor 1 februari van het kalenderjaar een bemestingsplan klaar te hebben. Naar verwachting blijft dat ook dit jaar zo. Exlan, de adviespoot van Agrifirm, laat klanten echter weten het landbouwkundige bemestingsplan nu nog niet te maken, om later extra werk en kosten voor de veehouders te voorkomen.

Verwarring

Dit uitstel zorgt voor verwarring bij melkveehouders. Gerrit Schilstra van Exlan licht toe dat een wettelijk bemestingsplan nodig is en dat daarnaast een landbouwkundige opgesteld wordt. 'Het wettelijke deel van het bemestingsplan rekenen wij voor al onze klanten voor 1 februari uit', legt Schilstra uit.

'Officieel is er voor 2018 echter nog geen derogatie verleend en formeel moeten we daarom rekenen met een 170 kilo stikstofnorm. Op basis van die norm willen we natuurlijk niet de landbouwkundige bemestingsplannen doorrekenen.

'Het landbouwkundige bemestingsplan houdt in dat je perceelsgerichte bemesting uitrekent. Daarvoor gaan we nog steeds uit van een 250 kilo norm op klei en zand. Louter met dit deel wachten we liever nog enkele weken tot daarover zekerheid is', vindt Schilstra.

Geen twijfel

Exlan twijfelt er niet aan dat een nieuwe derogatie voor de komende vier jaar wordt toegekend. Het bedrijf adviseert dan ook om benodigde grondmonsters 'gewoon' te laten nemen en alle gegevens compleet te hebben. 'Omdat wij verwachten dat onder andere grondmonsters voor een toekenning van nieuwe derogatie weer nodig zijn.'

PPP-Agro Advies laat bij monde van Wim Honkoop weten dat zij de bemestingsplannen voor hun klanten al wel klaar maken en er daarbij vanuit gaan dat derogatie van toepassing is. 'Het streven is daarbij voor de start van de voorjaarsbemesting op 15 februari alle plannen klaar te hebben.'

Nog niet aan te vragen

Formeel is de eis van 1 februari gekoppeld aan derogatie. 'Maar als een melkveehouder nog niet officieel derogatie kan aanvragen voor dit jaar, wat het geval is, kan een overheid dan eisen dat er voor 1 februari een bemestingsplan klaar moet liggen? De vraag stellen is hem beantwoorden, denk ik', stelt Honkoop.

'Neemt niet weg dat als je met derogatie wilt werken, en daar gaan we vanuit, je naar onze mening beter je zaken op orde kunt hebben. Dus monsters hebben genomen en het volledige bemestingsplan uitgerekend', vertelt de adviseur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer