Mestfraude geen bedreiging voor derogatie

De derogatie loopt geen gevaar door de hernieuwde aandacht voor mestfraude. Dat zegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Mestfraude+geen+bedreiging+voor+derogatie
© Huisman Media

Schouten liet donderdag in een Algemeen Overleg over het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn weten dat de onderhandelingen met de Europese Commissie voorspoedig verlopen. Nederland heeft daardoor zicht op een nieuwe derogatie voor de periode 2018-2021.

Tweede Kamerlid Rik Grashoff en Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks stuurden deze week naar aanleiding van de perikelen rond de mestfraude een brandbrief naar de Europese Commissie. Hierin roepen ze op om de Nederlandse overheid te dwingen tot het nemen van extra maatregelen.

De Landbouwminister verwacht wel de bewindsvrouw dat de nieuwe derogatie op zijn vroegst in het voorjaar van 2018 wordt verleend. Dit betekend dat Nederland vanaf 1 januari zonder derogatie zit.

Verstandig

'Tot het voorjaar doen derogatieboeren er verstandig aan om de voorwaarden van de huidige derogatie te volgen. Dat doen ze dan wel voor eigen risico en rekening. De procedure kan helaas niet sneller', aldus Schouten.

De afgelopen periode heeft er intensief overleg plaatsgevonden tussen het ministerie en de Europese Commissie over de invulling van dit actieprogramma. 'De gesprekken verlopen constructief en hebben ertoe geleid dat Nederland in het Nitraatcomité van september met de presentatie van de milieutoestand de eerste stap heeft gezet richting een nieuwe derogatie', aldus Schouten.

Duidelijkheid

Schouten bekijkt nog wat de beste invulling is van een nieuwe derogatie. 'Daarbij betrek ik de suggesties die brancheorganisaties en andere belanghebbenden hebben gedaan.' Begin december geeft de minister duidelijkheid over de nieuwe derogatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer