Kelder+test+veelzijdig+gewas+sorghum
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kelder test veelzijdig gewas sorghum

Vooral vanwege de vele teeltdoeleinden zaaide landbouwbedrijf Kelder in Radewijk dit voorjaar een perceel van 4 hectare met sorghum.


'Wij proberen graag iets nieuws', zegt Marcel Kelder over het experiment met sorghum. 'Als we dit jaar de teeltkosten terugverdienen zijn we tevreden.'

'Maar hoe dan ook, volgend jaar gaan we door met sorghum. Voor een echte test is één seizoen nu eenmaal tekort.' Samen met zijn ouders, twee broers en een schoonzus runt Kelder in Radewijk (Overijssel) een veelzijdig landbouwbedrijf.

25 hectare in Nederland

De sorghum van Kelder hoort bij de 25 hectare van het oorspronkelijk Afrikaanse graangewas dat dit jaar op initiatief van het Rotterdamse bedrijf Seedscope in Nederland wordt geteeld.

Seedscope stelde vast dat sorghum mogelijkheden biedt voor onder meer naar de productie van een sorghumbier en het opzetten van een coöperatie voor de teelt van innovatieve gewassen.

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Biobased Economy in Bergen op Zoom heeft voor het tweede jaar het verwaardingsproject voor sorghum op het onderzoeksprogramma staan.

Pluimen snijden

Het is de bedoeling dat Kelder van enkele rijen op het perceel vanaf augustus tot en met oktober de pluimen uit het gewas snijdt. Deze pluimen worden als sierproduct aangeboden bij FloraHolland. Het gewas dat overblijft, gaat Kelder onderploegen voor biofumigatie.

Een deel van de sorghum wordt gedorst voor de productie van sorghumbier. Het stro dat overblijft dient als grondstof voor biobased toepassingen. Tot slot test Kelder sorghum ook als silagegewas voor veevoer.


Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer