Illegale verkoop glyfosaat op website Marktplaats

Vorig jaar zijn 45 aanbieders via de website Marktplaats van illegale glyfosaathoudende middelen aangeschreven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op twee aanbieders na had deze aanpak het gewenste resultaat.

Illegale+verkoop+glyfosaat+op+website+Marktplaats
© Twan Wiermans

Voor deze twee aanbieders is één proces-verbaal en één rapport van bevindingen opgemaakt. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP.

Bij de online verkoop van illegale gewasbeschermingsmiddelen worden aanbieders in principe door de NVWA aangeschreven. Hierbij wordt aangegeven dat ze in overtreding zijn, wordt gewezen op mogelijke consequenties en wordt verzocht onmiddellijk te stoppen met de verkoop en de advertentie te verwijderen. Als hieraan geen gehoor wordt gegeven, kunnen meer repressieve handhavingsinstrumenten worden ingezet.

Ongewenste situatie

Schouten ziet in de cijfers geen aanleiding om over te gaan op een verbod op glyfosaat voor de particuliere markt en hier ook conform de uitspraken van het Europees Parlement in Europees verband voor te pleiten. Volgens de landbouwminister zijn er voldoende wettelijke mogelijkheden om de ongewenste situatie aan te pakken. De verkoop van middelen die illegaal zijn is uit de aard der zaak al verboden.

Jaarlijks wordt gemiddeld 15 procent van de handelaren in middelen voor professioneel gebruik door de NVWA geïnspecteerd. Naar aanleiding hiervan hebben in 2017 drie handelaren een schriftelijke waarschuwing gekregen, omdat ze glyfosaathoudende middelen verkochten na de uiterste afleverdatum. Deze handelaren hebben vervolgens de verkoop hiervan gestaakt.

Online verkoop

Schouten wijst er in de brief op dat toegelaten (glyfosaathoudende) middelen met de juiste voorlichting ook via internet aan particulieren mogen worden verkocht. De online verkoop van illegale middelen op Marktplaats vindt ze onwenselijk.

'Ik zal met Marktplaats in overleg treden om afspraken te maken zodat kan worden geborgd dat alleen toegelaten middelen met de juiste voorlichting worden aangeboden of de online verkoop van gewasbeschermingsmiddelen anders geheel wordt geweerd', schrijft Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer