Zonder+water+draait+de+molen+niet
Column
© Persbureau Noordoost

Zonder water draait de molen niet

Het hele jaar draait het op een bollenbedrijf om water. Je denkt als eerste aan droogte in de zomer. Je moet dan beregenen. Zeker afgelopen jaar was dat al snel aan de orde. In de eerste helft van 2017 kwam er slechts de helft van het normale aantal millimeters regen naar beneden.

Maar dan. Begin oktober hield iedereen bij ons in het bedrijf zijn hart al vast. Toen het weer omsloeg, kwam er bijna geen einde meer aan: 63 dagen achter elkaar regen. Bollentelers gaan in die periode nagenoeg elke dag met veel en vaak zware machines naar het land om de oogst binnen te halen. Dat is knap lastig als alles modder en water is. Je moet dus zorgen voor goede drainage.

Natuurlijk is het werken met water een onderdeel van ons werk. Sinds 1998 weten we wat het is om onder extreme omstandigheden te moeten werken. Gelukkig kwam er afgelopen jaar nooit de hoeveelheid van meer dan 100 millimeter in een etmaal naar beneden zoals destijds. Maar ook 2017 gaat in de annalen als een extreem nat oogstjaar.

De waterschappen in Noord-Nederland zijn met zijn drieën samen verder gegaan en voor het gemak hebben ze de strengste regels van de drie als norm aangenomen. Daar waar het tot 2016 nog gedoogd werd om naspoelwater weg te laten lopen, was dat in 2017 afgelopen. Iedere bollenteler moest het water tijdens de oogst zelf opslaan. Eventueel konden ze dit water uitregenen op een naastliggend perceel. Dat was de opdracht.

Ook 2017 gaat in de annalen als een extreem nat oogstjaar

Vooraf ingeschat dachten we het water wel te kunnen opvangen. Toen onder de oogst begin december eindigde, brak de dijk door. Wat doe je dan? Toch maar nóg een naastliggend perceel omdijken om het water op te vangen.

We konden niet voorkomen dat er een klein stroompje water in het bos van Staatsbosbeheer liep. Natuurlijk is het nooit de bedoeling om je buurman daarmee te belasten. Dus werd er overeengekomen om dat water uit te regenen met de haspel. Inmiddels is de oogst binnen en kunnen we de wonden likken. Het was weer spannend.

Er wordt naarstig gezocht naar een nieuw en beter proces om het wassen en spoelen van de bollen beter onder controle te krijgen. Dat betekent veel overleg met overheden en regelgevende autoriteiten. Alles draaide weer om water afgelopen herfst. En zonder water draait de molen niet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer