Lopen als een kievit

Al herhaaldelijk heb ik meegemaakt waar de kievit het spreekwoord 'lopen als een kievit' aan te danken heeft. In september zie je deze vogel niet meer in de gewassen lopen. In juni en juli komt dit wel vaak voor. Vooral jonge kuikens rennen voor je uit in de paden tussen de bollen.

Lopen+als+een+kievit
© Vidiphoto

Ideaal voor weidevogels om hun nest in een bollenveld te maken. Al vroeg in het voorjaar zitten ze mooi beschermd onder het gewas te broeden. Vader en moeder kievit doen steeds schijnaanvallen om je te verjagen. Dit duurt net zo lang tot je het veld weer hebt verlaten.

Wanneer er een trekker in het gewas rijdt, zie je hetzelfde. Echter, pas op: net voor het wiel kan een kleine kievit lopen. Als die uit het gewas komt, is voor je met je ogen kunt knipperen, daar die andere vogel - meestal een zwarte - en dan is er al gauw een jonge kievit minder. Predatie heet dat: dieren die elkaar opeten of nesten leegroven. Heel natuurlijk gedrag van bijvoorbeeld vossen, roofvogels en kraaiachtigen.

Weidevogelvereniging

Als bollenkweker sta ik in contact met de weidevogelvereniging, die erg hun best doet om met vrijwilligers nesten te zoeken en deze te beschermen. De laatste zes jaar is het voor hen niet altijd even leuk. Waar veehouders vaak worden beschuldigd door het graslandbeheer, is de werkelijkheid wat anders. Trouwens, ook de veehouder heeft zelf nooit gevraagd om een verplichting tot zodebemesting.

Opvallend in het overzicht van de vereniging is de sterk gestegen predatie van de nesten. In 2010 werd slechts 2 procent van de nesten leeggeroofd en in 2016 was dat 52 procent. Van de gevonden nesten in 2016 is slechts 31 procent uitgekomen. Van de kievit, maar ook vogels als de scholekster en de wulp. Opvallend is dat de uitgekomen nesten veelal op bollenvelden zijn te vinden, terwijl hier slechts een klein percentage aan oppervlakte van staat. Met name tweejarige lelie- en tulpenvelden zijn zeer geschikt als broedgebied.

Wonder

Een wonder trouwens dat de jonge kieviten het overleven. Meestal blijft zo'n kuiken precies 10 centimeter voor het wiel lopen en als je dan stopt, stopt het kuiken ook, tot je weer wegrijdt. Wanneer je als boer het beestje maar weer terugjaagt in het gewas, is het gered en kan het weer lopen als een kievit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer