Nog 170 hectare bieten niet gerooid

Begin deze week zat nog 170 hectare suikerbieten in de grond. Procentueel gezien gaat het vooral om de Noordoostpolder, Noord- en Zuid-Holland en het noordelijk zandgebied.

Nog+170+hectare+bieten+niet+gerooid
© Nieuwe Oogst

De kwaliteit van de bieten is over het algemeen nog goed, meldt Suiker Unie. Het suikergehalte was afgelopen week 16,2 procent suiker en het tarrapercentage 14 procent. Het invert getal lag op 3,7.

De fabrieken laten de laatste weken mooie verwerkingscijfers zien: rondom 28.000 ton à 29.000 ton bieten per fabriek per dag. Omdat de campagne nog ruim twee weken duurt, liggen er nog bijna 1 miljoen ton bieten op voorraad bij de telers.

Koel bewaren

Telers moeten de bieten bij voorkeur koel bewaren. Het is daarom belangrijk om de bietenhopen te ventileren en afdekmateriaal, waaronder ook vliesdoek, (deels) van de hoop af te halen als de temperatuur in de hoop oploopt ten opzichte van de buitentemperatuur.

De weersvoorspelling is dat het woensdag zeer zacht zal zijn, mogelijk een record. Telers moeten voorkomen dat de temperatuur in de bietenhoop boven de buitentemperatuur komt. Idealiter is de temperatuur in de hoop beneden de 8 graden.

Nabestelling bietenzaad

Vanaf donderdag 25 januari is het mogelijk om via het Ledenportaal bietenzaad na te bestellen. De openstelling geldt voor telers die nog geen zaad hebben besteld of een aanvullende bestelling willen doen.

De beschikbaarheid van rassen is beperkt. Voor nabestellen rekent Suiker Unie een toeslag van 5 euro per eenheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer