Top+Onions+focust+op+groei+in+het+buitenland
Achtergrond
© Top Onions

Top Onions focust op groei in het buitenland

Top Onions in 's Gravenpolder teelt en verwerkt uien voor de afzet in zo'n zeventig landen. Naast Nederland teelt het bedrijf ook uien in eigen beheer in Frankrijk en de Verenigde Staten. Dit jaar worden de buitenlandse activiteiten uitgebreid met een productielocatie in Rusland.

Het is in de winterperiode een drukte van belang op de hoofdvestiging van uienbedrijf Top Onions in 's Gravenpolder. Zeker vijftien heftrucks rijden op en neer om bestellingen klaar te zetten. Verpakkingsmachines draaien op volle capaciteit en de loodsen staan vol met verpakte uien in allerlei soorten en maten.

'We exporteren onze uien jaarrond naar zo'n zeventig verschillende landen in zes werelddelen', geeft directeur Rien Murre als verklaring voor de midweekse hectiek.

Een nieuwe optische sorteermachine heeft een prominente plek in een van de verwerkingshallen. Een belangrijke innovatie voor ons bedrijf, zo omschrijft Murre de sorteerder. 'Hiermee kunnen we uienpartijen nauwkeurig naar de wensen van onze afnemers sorteren, op uiterlijke kenmerken en op inwendige kwaliteit. De capaciteit is zo'n 25 ton per uur.'

'We willen het aandeel eigen teelt van uien geleidelijk uitbreiden'

Rien Murre, directeur Top Onions

Uitgebouwd

Samen met zijn vader Adri en broer Bennie is Rien Murre mede-eigenaar van Top Onions. Vader Murre nam het uienbedrijf 27 jaar geleden over. Sindsdien is de onderneming steeds verder uitgebouwd. 'We houden ons bezig met alle aspecten van de productie van uien. In principe is dat het traject van het zaadje tot het eindproduct', benadrukt Murre.

De teelt, verwerking en afzet betreffen de gele en rode consumptie-uien en verder plantuien, zilveruien, sjalotten en zoete uien. Naast verwerking en verpakking voor verse consumptie produceert Top Onions in 's Gravenpolder uienolie. En in Kapelle staat een fabriek voor gebakken uitjes.

Eigen beheer

De teelt in eigen beheer is een bewuste keuze, stelt Murre. 'Wij laten uien op contract telen en kopen ook uien in voor dagprijzen op de vrije markt. Maar met onze eigen teelt houden we binding met de praktijk van het telen, dat vinden we belangrijk. Onze zilveruien en eerstejaarsplantuien telen we in principe zelf, verspreid over Nederland en in Frankrijk. Ook voor de andere uiensoorten willen we de eigen teelt geleidelijk uitbreiden.'

In met name Frankrijk en de Verenigde Staten investeerde Top Onions de laatste jaren in eigen productielocaties en eigen teeltareaal. 'Ons doel is om op deze manier beter toegang te krijgen tot de lokale markten in het buitenland. Ook op de uienmarkt merken we dat meer sprake is van protectionisme en dat consumenten local-for-local producten beter waarderen.'

In Noord-Frankrijk bij Lille heeft Top Onions zich gevestigd in het teeltgebied Bihucourt. De teelt betreft vooral eerstejaarsplantuien. Een teeltmanager begeleidt en organiseert alle teeltwerkzaamheden, samen met enkele lokale medewerkers. De Franse plantuitjes worden na de oogst in 's Gravenpolder opgeslagen en verwerkt.

Amerika

De teelt- en verwerkingslocatie in Amerika bevindt zich aan de westkust in de staat Oregon. Daar teelt Top Onions op de eigen percelen voornamelijk consumptie-uien van het Spaanse type en sjalotten. 'De omstandigheden in dat gebied zijn uitstekend om een mooie kwaliteit uien te telen.'

De Amerikaanse markt biedt op dit moment voldoende perspectief om geleidelijk uit te breiden. 'De Amerikaanse consument heeft een sterke voorkeur voor grove uien. Naast de verse consumptie telen we ook uien om te laten verwerken tot uienringen.'

Oblast-Moskou

Voor komend jaar heeft Top Onions inmiddels vergaande plannen om ook in Rusland als dochteronderneming een eigen teeltlocatie op te starten. Daarvoor is een geschikt teeltbedrijf met pachtgrond gevonden in het gebied Oblast-Moskou, in de buurt van de Russische hoofdstad.

'We zijn al vele jaren actief in Rusland en oriënteren ons al langer op een goede locatie voor de eigen productie van eerstejaarsplantuien', vertelt Murre. 'Naast de teelt willen we ook een verwerkingslijn opzetten om geoogst product geschikt te maken voor de lokale afzet. De plantuien verkopen we als uitgangsmateriaal voor de professionele uienteelt, maar ook voor de kleinschalige particuliere markt.'

Boycot

Top Onions ziet de eigen locatie als goede mogelijkheid om ondanks alle belemmeringen actief te blijven op de Russische markt. Murre wijst erop dat het Zeeuwse uienbedrijf ook de afgelopen jaren gewoon zaken heeft gedaan in Rusland. 'Plantuien vallen als plantmateriaal buiten de boycotregeling. Daarom konden we vanuit Nederland blijven exporteren.'

Top Onions verwacht dat de omstandigheden ten aanzien van de grondsoort en het klimaat in Rusland gunstig zijn voor de uienteelt. 'Het groeiseizoen zal iets korter zijn vanwege de koude winters. Met een team met voornamelijk Russische medewerkers zullen we de teelt vrijwel vanaf nul moeten beginnen. We houden dus rekening met een periode van pionieren.'

Vooruitkijkend naar de middellange en langere termijn wil Top Onions zich als uienonderneming internationaal blijfven oriënteren. Murre kan nu nog niet zeggen of de constructie zoals het uienbedrijf die toepast in de Verenigde Staten en nu ook in Rusland in de toekomst geschikt is voor andere landen. 'We hebben wel plannen om weer verder te groeien in het buitenland, maar die zijn nog niet concreet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer