Tulpenpluktuin in Amsterdam en Antwerpen

Het tulpenseizoen start dit jaar op 20 januari met de pluktuin op De Dam in Amsterdam. Zo'n 17.000 bezoekers uit honderd verschillende landen nemen dan een 'gratis bosje' mee naar huis. Antwerpen volgt het voorbeeld van Amsterdam.

Waar komt het idee om tulpen te plukken op De Dam in Amsterdam vandaan?

Het idee is ruim zeven jaar geleden opgekomen bij een groep tulpentelers, onder wie de huidige voorzitter van Tulpen Promotie Nederland Arjan Smit, toen de promotie van de bloem wat in het slop dreigde te raken. Het lied 'Tulpen uit Amsterdam' ligt ten grondslag aan de Nationale Tulpendag. Het idee van de telers om tulpen op De Dam te laten plukken, werd omarmd door gemeente Amsterdam. De dag, die het tulpenseizoen inluidt, vindt op de derde zaterdag van januari plaats en wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden.

Waar komen de tulpen op De Dam vandaan?

Drie broeiers leveren deze tulpen, die speciaal zijn geprepareerd voor de gelegenheid: A&P Flowers in Andijk, Mantel VOF in Grootebroek en H&M Flowers in Wervershoof. Op De Dam staan ongeveer 200.000 tulpen.

Hoe verloopt de Nationale Tulpendag?

Vanaf 8 uur 's morgens zijn de betrokken telers, familie en zo'n zeventig vrijwilliger in touw om de tulpen op De Dam klaar te zetten. Ze worden in kant-en-klare bakken aangevoerd. Vanaf 13 uur kan het publiek De Dam op om de bloemen te plukken. De plukkers krijgen van de organisatie een tas waarin ze de tulpen kunnen bewaren. Het is de bedoeling dat ieder niet meer dan vijftien tulpen meeneemt, zodat er genoeg is voor iedere bezoeker. Het bezoekersaantal ligt op ongeveer 17.000.

De totale kosten van de dag liggen op zo'n 85.000 euro. Alle tulpenbroeiers dragen hieraan bij: zij staan 0,05 procent van hun omzet af voor tulpenpromotie. Daarnaast zijn enkele transporteurs sponsoren van de dag.

Wat is het effect van de dag?

Promotie van de tulp is het doel van de Nationale Tulpendag. Metingen wijzen uit dat zo'n honderd nationaliteiten de pluktuin bezoeken. Via media (kranten en magazines) worden zo'n 32 miljoen mensen bereikt. Het bereik via Facebook is ongeveer 700.000 mensen. Ruim dertig nationale en internationale tv- en radiostations besteden aandacht aan het festijn.

Is de tulpenpluktuin alleen een Amsterdams feestje?

Tot dit jaar wel. Gelijktijdig met Amsterdam biedt Antwerpen voor het eerst een pluktuin aan. Die staat op het Koningin Astridplein. Hier kunnen bezoekers 100.000 tulpen plukken, die zijn geleverd door Tuliflor in Wervik. De Antwerpse variant is een initiatief van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing en de Belgische sierteeltsector.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  26° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  28° / 13°
  10 %
Meer weer