Nog+%27effe+knallen%27
Column
© Laurens Eggen

Nog 'effe knallen'

Dit is de eerste keer dat ik geen specifiek onderwerp heb voor deze column. Daarom schrijf ik deze keer wat er momenteel bij ons bedrijf en gezin gaande is.

Nog voordat de feestdagen zijn aangebroken, raken sommige mensen al in de stress. 'Wat eten we op eerste en tweede kerstdag? Is het huis wel aan kant en gezellig in kerstsfeer? Wat trekken we aan?'

Bij ons lag de prioriteit rondom de kerst dit jaar in de stal, maar op eerste en tweede kerstdag was het relatief rustig. Volgens onze officiële vierwekenplanning moesten we eigenlijk op eerste kerstdag spenen. Stom toevallig dat we deze keer (alternerend spenen) van speendag zouden veranderen, wat dus de mogelijkheid bood om twee dagen eerder te spenen.

De laatste paar dagen van 2017 was het nog 'effe knallen'. Circa 150 zeugen die moesten werpen en dus ook nog eens 150 zeugen te insemineren. En dan hebben de kinderen ook nog kerstvakantie. Gelukkig vinden onze meiden het geen straf om mee naar de stal te gaan. Hoppa, overall en laarzen aan en ze zijn klaar om te 'helpen'.

Deze ronde hebben we voor de eerste keer gebruikgemaakt van een couveuse voor de allerkleinste biggetjes

Karin van Ass, varkenshouder in Venray

Onze oudste dochter Saar vindt het gezellig om de biggen 'op plek' te gaan leggen. Tijdens dit werkje gebruik ik een kar waarin ik biggen verzamel, die verlegd gaan worden. Saar neemt dan vanzelfsprekend ook plaats in deze kar en knuffelt er flink op los.

Deze ronde hebben we voor de eerste keer gebruikgemaakt van een couveuse voor de allerkleinste biggetjes. Ze knappen meestal wel op van de warmte, maar het handmatig voeden is een intensief werkje. Toch ben ik benieuwd wat deze biggen in de toekomst gaan presteren versus 'het normale big'?

Later was het tijd om de jongste biggen te behandelen. Hierbij schreeuwen de biggen regelmatig en daar houden de meiden niet van. Tijdens dergelijke werkzaamheden springt oma of een oppas bij om op onze meiden te passen.

Ook zijn we begonnen aan de sloop van onze vleesvarkensstal in Ysselsteyn. We moeten de hokinrichting en het voersysteem eruit halen. Onze meiden van vier en vijf jaar hebben geholpen om met een steekwagen de voerbakken naar buiten te brengen. Jong geleerd is oud gedaan, toch?!

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer