Stroomstoring hindert melken Lemmer

Boeren bij Lemmer hebben donderdagmorgen tijdens het melken een tijd lang zonder stroom gezeten. Dat kwam door brand in het transformatorhuisje bij een van hen op het erf. Het zorgde voor stress bij de koeien.

Stroomstoring+hindert+melken+Lemmer
© Eigen Foto

Melkveehouder Cok Schep ontdekte de brand nadat zijn koeien begonnen te draven. 'Ik was net tien minuten aan het melken toen alle stroom er ineens af was.'

Hij ging naar buiten en rook een brandlucht. 'Het transformatorhuisje rookte. Ik hoorde een flinke klap en heb meteen de brandweer gebeld. De kast is volledig uitgebrand. Een geluk is dat de oliebak die in het huisje stond, niet is gaan branden.'

Aggregaat

De brandweer heeft het huisje nat gehouden. Netbeheerder Liander leverde een aggregaat. Dat ging echter niet zonder problemen, stelt Schep. 'De stroom ging de andere kant op doordat er vermoedelijk twee draden verkeerd zaten. Hierdoor stopten de koelmotor en de melkpomp er al snel weer mee. De voervijzels draaiden de verkeerde kant op.'

Schep was om 12 uur klaar met het melken van zijn negentig koeien. 'De koeien hadden een hoop stress en waren goed vies.'

Melkrobots

Bij Neeltje en Jaring Akkerman stopten donderdagmorgen om 7.40 uur de melkrobots er mee. 'Het was allemaal een ellende. Iedereen was aan het melken. Dan merk je pas hoe afhankelijk je van stroom bent. We halen de productie, die we normaal gesproken halen, vandaag niet meer in', stelt Neeltje Akkerman. Ze verwacht dat hun 120 melkkoeien een paar honderd liter melk minder geven.'

Bij zowel Schep als Akkerman moesten de zonnepanelen afgekoppeld worden, omdat deze op dit moment geen stroom terug kunnen leveren.

Schrik

Schep heeft uiteindelijk 2,5 uur zonder stroom gezeten. Hij vindt het lastig om de exacte schade vast te stellen. Dat zal pas ook duidelijk worden nadat het aggregaat weer weg is.

Hoewel het veel rompslomp geeft, heeft hij ook veel geluk gehad, vindt de melkveehouder. 'Het transformatorhuisje staat vijf meter van de stal. Gelukkig is de boerderij gespaard gebleven. Bij mij, maar ook bij andere buurtbewoners zit er desondanks de schrik er wel in.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer