Meer+melkveehouders+weiden+hun+koeien
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Meer melkveehouders weiden hun koeien

Het aantal melkveebedrijven waar de koeien buiten lopen, nam ook dit jaar toe. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de zuivelondernemingen. 80,4 procent van de melkveehouders past een vorm van weidegang op zijn bedrijf toe.

Het percentage bedrijven met weidegang groeide dit jaar harder dan ooit, ondanks het relatief grote aantal melkveehouders dat het bedrijf beëindigde.

Met de toegenomen weidegang heeft de zuivelketen de doelstelling van het Convenant Weidegang bijna gerealiseerd. In het convenant streven 82 partijen uit de zuivelketen naar behoud van de weidegang van melkvee op minimaal het niveau van 2012. Toen paste 81,2 procent van de melkveebedrijven een vorm van weidegang toe.

Verduurzamen

Het convenant is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) om de zuivelketen verder te verduurzamen.

LTO en NZO sloten het convenant in 2012 om de afname van weidegang een halt toe te roepen en om veehouders te stimuleren hun koeien te laten weiden. Overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties hebben het convenant ondertekend. Het nieuwe weidegangcijfer is woensdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met de convenantpartners.

Nieuwe weiders

De toename van het percentage weidegang is dit jaar voor een belangrijk deel te danken aan het aantal melkveebedrijven dat voor het eerst is gaan weiden. Op enkele honderden melkveebedrijven besloten veehouders de koeien weer buiten te laten lopen, nadat zij hun vee eerder het hele jaar door op stal hielden.

Tijdens het weideseizoen 2017 steeg met name het percentage melkveebedrijven dat volledige weidegang toepaste. In het afgelopen weideseizoen liet 73,2 procent van de melkveebedrijven de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen. Vorig jaar was dat nog 70,5 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer