Kamer+wil+dat+Schouten+BO+Akkerbouw+op+weg+helpt
Achtergrond
© Dirk Hol

Kamer wil dat Schouten BO Akkerbouw op weg helpt

De volledige Tweede Kamer ging deze week akkoord met een SGP-motie die de regering vraagt de BO Akkerbouw snel te voorzien van gegevens voor teeltonderzoeken. Net als haar voorgangers op Economische Zaken wil minister Carola Schouten (LNV) hier niet aan.

De motie probeert een einde te maken aan de rompslomp waarmee brancheorganisaties (BO) te maken krijgen als ze fondsen willen werven voor onderzoek en innovatie. BO Akkerbouw wil daarmee teeltonderzoeken financieren. Ondanks een algemeen verbindend verklaring (AVV) blijkt het vergaren van de adres- en areaalgegevens van akkerbouwers een knelpunt.

De door de overheid bepleitte route via de Kamer van Koophandel blijkt in de praktijk duur, omslachtig, tijdrovend en onnauwkeurig. Zo kan de KvK geen inzicht geven in hoe groot gewasarealen van ondernemers zijn.

Een oplossing ligt in een BO-registratie via RVO.nl. Maar net als haar voorgangers Henk Kamp en Martijn van Dam van Economische Zaken blijft Schouten verwijzen naar de KvK-route. 'De privacywetgeving laat niet toe dat wij die gegevens zelf gaan verstrekken. Een AVV is een private aangelegenheid en wij zijn aan strenge privacyregels gehouden.'

De voet dwars

Tijdens het debat over landbouwbegroting stelde SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die zijn partijgenoot Elbert Dijkgraaf verving, vast dat 'regelgeving innovatie soms de voet dwars zet.'

Bisschop kreeg bijval van GL-Kamerlid Rik Grashoff. Die vroeg de minister te denken 'in wat wel kan' in plaats van 'wat niet kan'. 'We willen gewoon horen hoe het wél kan. Als het niet kan, betekent dat niet alleen dat deze AVV, maar dat tal van AVV's in de problemen komen.'

Volledige instemming

Ondanks het negatieve advies van Schouten stemde de volledige Tweede Kamer dinsdag in met de motie. Vakgroepvoorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw is blij met die steun. 'Het begint te knijpen. Het potje van het oude productschap is bijna leeg.

'Lopende onderzoeken kunnen nog wel door, maar we willen ook aan de slag met nieuwe projecten voor onder meer bodemgezondheid en klimaat en bodem. We moeten daarin stappen zetten om nieuwe inzichten en innovaties te krijgen waar akkerbouwers weer mee verder kunnen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer