Biotechniekdag is schot in de roos

Met zo'n dertig mechanisatiebedrijven en ongeveer vijfhonderd bezoekers was de eerste Biotechniekdag een groot succes. De organisatie was er in geslaagd om een primeur naar de beurs te halen: een HAK-schoffel met bluetooth-techniek.

De Biotechniekdag is een speciale dag voor biologische en gangbare telers met interesse in biotechniek. De organisatie was in handen van Delphy, in nauwe samenwerking met HAK-Schoffeltechniek en handels- en opslagbedrijf Hagranop in Tollebeek, de locatie van de eerste Biotechniekdag.

Christoffel den Herder van Delphy: 'Het idee van de Biotechniekdag is vorig jaar ontstaan. HAK-schoffeltechniek en de firma Agranop waren gelijk enthousiast. Het benaderen van mechanisatiebedrijven verliep vlot, zonder dat ze een idee hadden van de opzet van de beurs en het aantal bezoekers.'

Bezoekers

De organisatie rekende vorige week donderdag voor de eerste editie op zo'n tien bedrijven en ongeveer 180 bezoekers. Met zo'n dertig standhouders was de schuur van Hagranop vol en ongeveer vierhonderd mensen hadden zich van tevoren aangemeld. Dat werden er naar schatting zo'n vijfhonderd.

Ewoud van der Spek uit Lage Zwaluwe, tussen Dordrecht en Breda, was de eerste bezoeker die zich online voor de Biotechniekdag had aangemeld. Hij heeft een zorgboerderij en een biologisch akkerbouwbedrijf. Uit handen van Den Herder kreeg hij een vergulde NKG-ploeg. 'Van der Spek is de basis van deze dag', aldus de Delphy-adviseur.

Techniek is volgens de Delphy-adviseur van groot belang voor het succes van biologische landbouw. Bij de Biotechniekdag is gezocht naar een pakket aan bedrijven die van belang zijn voor de teelt en oogst van biologische groente. 'Maar het belangrijkste is dat de telers er zijn en het een gezellige ontmoetingsdag wordt.'

HAK-schoffel

De Biotechniekdag liet de ontwikkelingen in mechanisatie voor de biologische teler goed zien. Een primeur op de beurs was een HAK-schoffel met bluetooth-techniek. De machine was net klaar en werd voor het eerst aan het publiek getoond. De bluetooth-techniek maakt het mogelijk om met een tablet of smartphone de diepte van de schoffelelementen apart in te stellen.

Koos Havelaar van HAK-Schoffeltechniek: 'Bij andere machines moet je van de trekker af om de schoffel bij te stellen. Als het net niet goed is, ga je niet snel nog een keer van de trekker af om de schoffel opnieuw af te stellen. Met de bluetooth-techniek is de drempel lager om de machine goed af te stellen. Gebruik van een tablet maakt de machine erg flexibel. Zo zijn alle talen mogelijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer