Het+lot+van+politieke+tegenstanders
Column
© René Kleinveld

Het lot van politieke tegenstanders

Een tijdje geleden kregen wij berichten binnen van verontruste klanten: 'Is jullie bedrijf vernietigd?' en 'Is Freeman Mbowe de eigenaar van jullie tuinbouwbedrijf?'

Nu was het zo dat Freeman Mbowe twee maanden eerder toevallig ons bedrijf had bezocht. Hij was op zoek naar een groentekweker, maar niet wetende waar dat bedrijf was, kwam hij ons terrein opgereden in een mooie Toyota Landcruiser met wapperende vlaggetjes.

Mbowe is parlementslid en voorzitter van de grootste oppositiepartij Chadema en vertegenwoordigt ons district. Nu hij er toch was, wilde hij ook wel even in onze kassen kijken. Onze werknemers herkenden Mbowe en keken met gebogen hoofd naar het hooggeplaatste bezoek. De assistent van Mbowe maakte ondertussen foto's.

Deze foto's kregen we niet veel later toegestuurd. Maar we besloten ze niet op onze website te zetten, vanwege de politieke lading. Enige tijd later werd Mbowe opgepakt op verdenking van drugshandel. Zoiets gebeurt wel vaker met politieke tegenstanders van de regering.

Foto's gemengd

Maar waar kwam nu het idee vandaan dat ons bedrijf vernietigd was? Na wat speurwerk op internet kregen we een beeld van hoe of wat. Mbowe heeft niet ver bij ons vandaan een tuinbouwbedrijf voor de productie van groenten. Het scheen dat hij al meerdere keren gewaarschuwd was dat zijn bedrijf te dicht bij een waterbron lag. Dit moet 70 meter zijn en zijn bedrijf lag er 60 meter vandaan.

Mbowe negeerde de waarschuwingen en dit zou de reden zijn geweest dat de District Commissioner, het waterbedrijf (Pangani Basin) en NEMC (National Environmental Management Counsil) het bedrijf van Mbowe zijn binnengedrongen en delen hebben vernield. Foto's hiervan zijn vermengd met de foto's van het bezoek van Mbowe aan onze kassen met de kenmerkende orchideëen. Vandaar het misverstand.

Nog geen twee dagen na dit voorval bezocht mijn partner de District Commissioner met een collega-tuinder om een donatie te doen voor het basketbalveld bij een lokale school. Op zijn kantoor waren ook vertegenwoordigers van het waterbedrijf en NEMC aanwezig. De collega-tuinder die net een aanvraag had ingediend voor het graven van een dam op een afstand van 40 meter tot een waterbron, vroeg wanneer hij toestemming kon verwachten. De District Commissioner, kennelijk vergeten wat hij twee dagen eerder nog eiste van Mbowe, merkte luchtig dat dit geen enkel probleem was.

René Kleinveld en Christine Brandsma hebben een tuinbouwbedrijf voor de vermeerdering van uitgangsmateriaal voor kamerplanten in de buurt van Moshi, Tanzania. Op het bedrijf met 2,5 hectare kassen werken 110 medewerkers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer