Vroege+winter+gooit+roet+in+bouwwerkzaamheden
Column
© Jeroen van Boekel

Vroege winter gooit roet in bouwwerkzaamheden

De afgelopen periode zijn we druk geweest met beton storten en het bouwen van onze nieuwe zeugenstal. Alles verliep voorspoedig, totdat de natuur er een stokje voor stak met een vroeg invallende winter met extreem lage temperaturen.

Het grootste gedeelte van het beton zit er inmiddels in, maar we moeten voor de kraamstal nog wat tussenmuren storten. Waarschijnlijk zetten we eerst de bovenbouw van de kraamstal erop, isoleren die en werken hem vervolgens volledig af, waarna we het gebouw verwarmen om het stortwerk af te kunnen maken. Het zou nog kunnen zijn dat het weer verandert, maar daar ziet het gelukkig nu nog niet naar uit.

Eind november is de bouw van de drachtstal klaar en kunnen we de hokinrichting, elektriciteit en verwarming aanleggen. De verwachting is dat deze stal in de derde week van januari helemaal klaar is en dat we rond 1 februari de eerste gelten kunnen aanvoeren.

Omdat mijn eigen subfokbedrijf volledig is uitverkocht, moeten we 1.500 gelten van een ander bedrijf kopen. Zo'n bedrijf hebben we ondertussen gevonden en we zijn blij dat we alles van een bedrijf kunnen kopen.

Mijn grootste zorg betreft de zeugen, die van een leven in een ligbox naar een leven in groepshuisvesting gaan

Jeroen van Boekel, varkenshouder in Canada

We adverteren ook al om personeel te werven voor deze uitbreiding, zodat straks, wanneer alles klaar is, alles zo voorspoedig mogelijk kan draaien. Rond 1 december willen we een extra persoon opleiden voor de dekstal, zodat hij straks volledig getraind is om al deze gelten te laten dekken, samen met mijn bestaande dekstalmedewerker.

Mijn grootste zorg betreft de zeugen. Die gaan van een leven in een ligbox naar een leven in groepshuisvesting. We hebben als groepshuisvestingssysteem gekozen voor de Gestal 3G van Jyga Technologies. Het systeem is een soort van zwaargebouwde zeugenbox met uitloop waarin de zeugen elektronisch worden gevoerd. We installeren een zeugenbox per twintig zeugen en voor de gelten zitten we op dertien gelten per zeugenbox.

Het is een simpel systeem met weinig onderhoud, waarin je ieder dier toch apart kunt voeren. Het grootste voordeel dat ik zie, is dat dieren vrijwel geen training nodig hebben. Als dit systeem bevalt, kunnen we het ook gemakkelijk toepassen op onze andere bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer