Zadencollectie moet inheemse wilde planten redden

Wageningse en Nijmeegse onderzoekers zetten samen een zadenbank op om bedreigde inheemse wilde planten genetisch veilig te stellen.

Zadencollectie+moet+inheemse+wilde+planten+redden
© nieuwe oogst

Van de meer dan 1500 soorten wilde planten in Nederland is ongeveer een derde met uitsterven bedreigd. Daarvan staan 71 soorten als 'ernstig bedreigd' op de Rode Lijst, waaronder karwij, kievietsbloem en muurbloem.

Sinds 1950 zijn bijna vijfhonderd van de 1500 autochtone plantensoorten in aantal achteruitgegaan. Er zijn daarnaast er meer dan veertig soorten uitgestorven, waaronder het akkerzenegroen, de bosboterbloem en het klein slijkgras. De teruggang komt onder andere door verstedelijking, intensieve landbouw en klimaatsverandering.

Het tij keren

Een Nationale Zadencollectie die het tij moet keren. Want als je nog zaden hebt, kun je die planten weer uitzaaien. Voorwaarde daarbij is wel dat er nog geschikte groeiplaatsen zijn. Bijvoorbeeld bermen, akkerranden en slootkanten.

Om de kiemkracht van de zaden te bewaren worden ze gedroogd, vacuüm verpakt en ingevroren. Daarna kunnen ze in de diepvries zo'n tien jaar of langer worden bewaard. Eventueel worden ze daarna weer uitgezaaid en opgekweekt, waarna er opnieuw zaad kan worden gewonnen en bewaard. Ook wordt er een 'back up' gecreëerd, namelijk door de zaden op twee verschillende plekken te bewaren: in Wageningen en in Nijmegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer