Genetische+verbetering+fotosynthese+mogelijk
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Genetische verbetering fotosynthese mogelijk

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben natuurlijke genetische variatie voor fotosynthese in planten gevonden en deze ontrafeld tot op het DNA niveau.

Deze vondst betekent dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om gewassen te veredelen die beter gebruik maken van fotosynthese. Daardoor verbetert de opbrengstcapaciteit en kunnen gewassen meer CO2 vastleggen in de bodem.

Een team van onderzoekers toont aan dat de zandraket verschillende genen bezit die betrokken zijn bij de aanpassing aan verandering in de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Dit onderzoek is vandaag gepubliceerd in een artikel in Nature Communications.

Onder meer het Yellow Seedling 1- gen is betrokken bij de aanpassing van bladgroenkorrels aan een verandering in licht. Dit gen zorgt ervoor dat sommige zandraketplanten beter omgaan met een toename van licht. De onderzoekers verwachten dat dergelijke genetische variatie bij veel gewassen teruggevonden kan worden.

Wereldvoedselprobleem

Door veredeling op verbeterde fotosynthese kunnen gewassen op termijn meer opbrengst leveren met minder input van water en voedingsstoffen. De onderzoekers zien dit resultaat als een belangrijke stap op weg naar het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Vanwege het vastleggen van meer CO2 kan het ook bijdragen aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord van Parijs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer