Panamaziekte+heeft+geen+vat+op+gemodificeerde+banaan
Nieuws
© Eigen Foto

Panamaziekte heeft geen vat op gemodificeerde banaan

Australische onderzoekers hebben via genetische modificatie Cavendish bananen ontwikkeld die resistent zijn tegen de gevreesde Panamaziekte.

Panamaziekte wordt veroorzaakt door een fusariumschimmel. Eén van de fusariumschimmelstammen, bekend als Tropical Race 4 (TR4) infecteert veel lokale bananenvariëteiten, maar ook de Cavendish banaan die goed is voor 85 procent van de wereldhandel.

De onderzoekers kregen ondersteuning van collega's van Wageningen UR. Ze gebruikten een resistentie-gen dat ze gevonden hadden in een wilde bananensoort. De proef met genetische gemodificeerd bananenplanten werd uitgevoerd in een gebied in het noorden van Australië met besmette grond. Eén lijn bleef TR4 vrij gedurende de drie jaar durende proef.

Wilde bananensoort

De andere drie lijnen vertoonden een sterke resistentie. Het resistentie-gen uit een wilde bananensoort heet het zogenaamde RGA2-gen. Na het overzetten van dit gen in de Cavendish banaan bleken de planten waarin het gen het meest actief is, zich het best te kunnen verdedigen tegen de gevreesde schimmel.

Hoogleraar Gert Kema van Wageningen UR leidt het Nederlandse onderzoekteam dat een trekkersrol heeft in het wereldwijde onderzoek naar ziektes in banaan. 'Dit is een absolute doorbraak waar we heel blij mee zijn. Maar het is slechts het begin. De volgende stap is om te zorgen voor meer variatie in de bananenproductie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer