Gelderse+dierenartsen+nemen+het+op+voor+hun+boeren
Nieuws
© archief

Gelderse dierenartsen nemen het op voor hun boeren

Dierenartsen in de Gelderse gemeente Berkelland zijn een petitie gestart waarin ze aandacht vragen voor de agrarische sector. Die moet kunnen groeien, stellen de dierenartsen: 'Hiermee stoppen we de vergrijzing en geven we ruimte aan economische groei en werkgelegenheid.'

Het gaat om de dierenartsen van praktijk Oosthof Dierenartsen. Ze treken samen op met de WIK Adviesgroep en willen hun petitie aanbieden aan de gemeente Berkelland.

Volgens de initiatiefnemers lopen steeds meer veehouders tegen het feit aan dat ze niet kunnen uitbreiden vanwege de beperkingen die de gemeente de agrarische sector oplegt. De huidige veehouderij wordt volgens de dierenartsen nog te vaak benaderd op basis van negatieve ervaringen uit het verleden.

Problemen

'Maar de moderne veehouderij heeft de problemen uit het verleden al lang achter zich gelaten en is klaar voor de toekomst. De veehouderij blijft voorop lopen in ontwikkelingen, ook mondiaal gezien en hier is simpelweg meer ruimte voor nodig. Meer ruimte betekent nieuwe en vaak ook grotere stallen. Onterecht wordt gedacht dat dit negatief is voor het welzijn van de dieren, of voor meer overlast voor de omgeving zorgt', zo schrijven ze in een brief aan de gemeente.

Het tegendeel is echter waar volgens de dierenartsen en ze halen daarbij de situatie in de varkenshouderij aan. 'Grotere stallen bieden meer ruimte voor het varken, nieuwe stallen hebben innovatieve systemen waaronder luchtwassers waardoor de overlast voor de omgeving afneemt. Meer en grotere bedrijven zorgen voor meer inkomen en werkgelegenheid en grotere bedrijven hebben meer ruimte voor investeringen die ten goede komen aan het welzijn van het varken.'

Werkgelegenheid

De initiatiefnemers van de petitie wijzen er ook dat de agrarische sector voor veel werkgelegenheid zorgt, zowel direct als indirect. De dierenartsen stellen echter vast dat zowel de gemeente Berkelland, de coalitie in de gemeenteraad en provincie Gelderland met de mond belijden dat er ontwikkelingsruimte moet zijn voor de veehouderij maar dat het tot op heden bij mooie woorden is gebleven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer