V%C3%A4derstad+Carrier+CrossCuttur+Disc+machine+van+het+jaar
Nieuws
© Eigen Foto

Väderstad Carrier CrossCuttur Disc machine van het jaar

Väderstad lanceerde tijdens Agritechnica 2017 de Väderstad Carrier met CrossCutter Disc. De machine werd bekroond met de Award 'Machine of the Year 2018' in de categorie grondbewerking.

De CrossCutter Disc heeft onderscheidende eigenschappen voor een effectieve (ondiepe) grondbewerking en legt hiermee de basis voor hogere opbrengsten. De machine kan met weinig vermogen een groenbemester snel en volledig onderwerken.

De CrossCutter schijf kan worden gemonteerd op de Carrier, de veelzijdige schijfcultivator van Väderstad met werkbreedten van 3,00 tot 12,25 meter. De CrossCutter schijf levert goede prestaties in de graan- en koolzaadstoppel, bodembedekkende groenbemesters en op geploegd land.

De bewerking door de CrossCutter schijf is intensief, maar de werkdiepte is gering. Daardoor kan er gewerkt worden tot een snelheid van 20 kilometer per uur en wordt weinig vermogen gevraagd. Door op een diepte van 2 tot 3 centimeter intensief te werken, voorkomt de CrossCutter schijf dat resten van groenbemesters te diep in de grond worden gemengd. De organische stof van de groenbemester blijft beschikbaar boven in de bouwvoor.

Veldhygiëne

Na de oogst is het van groot belang dat overgebleven opslagzaden ontkiemen en uitgroeien. Daardoor ontstaat een vals zaaibed dat door een grondbewerking kan worden verwijderd voor een goede veldhygiëne ten behoeve van het volggewas. Als dit wordt nagelaten, bestaat de kans dat opslag van overgebleven zaden de opbrengst van volggewassen verstoren.

Dankzij de schijfvorm en de toepassing van hoogwaardig Zweeds staal zorgt de CrossCutter schijf ervoor dat al het materiaal wordt losgesneden en intensief wordt gemengd bij een geringe werkdiepte. Dit betekent dat er over het hele perceel een extensief vals zaaibed wordt gevormd.

Omdat elke CrossCutter-schijf aan een eigen, tussen rubbers gemonteerde, schijfarm wordt bevestigd, volgt de Carrier het grondoppervlak nauwgezet. Daardoor ontstaat een egaal zaaibed. In de praktijk laat de CrossCutter schijf ook goede resultaten zien in de graanstoppel, waarbij de intensieve, oppervlakkige bewerking helpt om grasonkruiden zoals duist te bestrijden.

Zweeds staal

De CrossCutter schijf heeft een diameter van 450 millimeter en wordt gefabriceerd van Zweeds V55-staal van hoge kwaliteit. De CrossCutter-schijf is ontwikkeld en wordt geproduceerd door het Zweedse bedrijf Svensk Presshärdnig (SPH). SPH is de grootste producent van geharde slijtdelen ter wereld en volledig eigendom van de Väderstad Group.

De nieuwe CrossCutter schijf is vanaf januari 2018 leverbaar voor de Väderstad Carrier compact schijveneggen Carrier 300-400, Carrier 420-820 en Carrier 925-1225, meldt Väderstad-importeur Homburg in Stiens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer