V%C3%A4derstad+Tempo+bereikt+betere+zaairesultaten
Nieuws
© Väderstad

Väderstad Tempo bereikt betere zaairesultaten

Dankzij twee nieuwe functies, hydraulische gewichtsoverdracht en zwevende kluitenruimers bereikt de Väderstad Tempo nu nog betere zaairesultaten.

Väderstad Tempo is wereldrecordhouder op het gebied van zaaisnelheid. Onlangs werd in Hongarije 502 hectare mais in 24 uur gezaaid. Voor het wereldrecord werd een Väderstad Tempo L16 gebruikt in combinatie met een Case IH Magnum CVX 380. Met een gemiddelde snelheid van 20 kilometer per uur werd toch precies gewerkt.

In Nederland en Vlaanderen blikt importeur Homburg Holland terug op een succesvolle zaai- en demonstratieperiode. Steeds meer mais- en bietentelers kiezen bewust voor Väderstad Tempo. Dankzij twee nieuwe functies, hydraulische gewichtsoverdracht en zwevende kluitenruimers bereiken de precisiezaaimachines nog betere zaairesultaten.

Gewichtsoverdrachtssysteem

Om de zaaidiepte en de druk per zaai-element op elk moment optimaal te houden, zijn de Väderstad Tempo-modellen als optie leverbaar met een hydraulisch gewichtsoverdrachtssysteem. Dit systeem is op ieder zaaielement bevestigd en stelt de chauffeur in staat om de druk uiterst nauwkeurig af te stellen.

'Doordat een positieve of negatieve druk kan worden ingesteld, kan aan een breed scala aan zaaizaad een optimale groeistart worden gegeven', zegt Jörgen Dahl, productmanager zaaimachines bij Väderstad.

Het hydraulische gewichtsoverdrachtssysteem is vanuit de cabine tijdens het werk eenvoudig te bedienen via E-Control, het iPad-besturingssysteem van Väderstad.

Kluitenruimers

Voor een exact resultaat in elke rij, aangepast aan de veldomstandigheden ter plaatse, kunnen alle Tempo-modellen tevens worden uitgerust met zwevende Väderstad-kluitenruimers. Elke kluitenruimer is bevestigd aan een parallelconstructie en kan daardoor de bodemcontour exact volgen.

De werking van de kluitenruimer laat zich gemakkelijk instellen door middel van een veer. 'Dit maakt het mogelijk om de druk van de kluitenruimer te verhogen of te verlagen. De kluitenruimer is uitgerust met een zelfreinigend rubberwiel. De positie van de zwevende kluitenruimers is afgestemd op de snelheid en nauwkeurigheid van de Tempo-zaaimachine', legt Dahl uit.

Väderstad neemt het hydraulische gewichtsoverdrachtssysteem en de zwevende kluitenruimers deze maand in productie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer