Kinderen+eten+te+weinig+groente+en+fruit
Nieuws
© DIRK HOL

Kinderen eten te weinig groente en fruit

Veel kinderen van 1 tot 12 jaar eten minder fruit, groente en vis dan aanbevolen. Dat blijkt uit een gezondheidsenquête van het CBS in samenwerking met RIVM en het Voedingscentrum.

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum aten bijna vier op de tien kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar in de periode 2014-2016 voldoende fruit. Voor groente was dit ruim vier op de tien kinderen. Iets meer dan de helft van de kinderen in deze leeftijdscategorie at voldoende vis.

Jonge kinderen eten vaker voldoende fruit, groente en vis dan oudere kinderen. Bijna de helft van de kinderen van 1 tot 4 jaar at in 2014-2016 volgens de richtlijnen voldoende fruit. Bij kinderen van 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar was dat lager met respectievelijk ruim vier op de tien en twee op de tien. Vergeleken met de kinderen van 9 tot 12 jaar aten tweemaal zoveel kinderen van 1 tot 4 jaar voldoende groente.

Opleidingsniveau

Kinderen van 1 tot 12 jaar van wie de ouder of verzorger een hoog opleidingsniveau heeft, voldoen vaker aan de voedingsnormen dan kinderen met een middelbaar of laagopgeleide ouder. Zo voldoen ruim 4 op de 10 kinderen met een hoogopgeleide ouder aan de fruitnorm, tegen ruim 3 op de 10 met een laagopgeleide ouder.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer